Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Добави Информация Бачата

Бачата е популярна музика и танц, които произхождат от Доминиканската република. Основният инстурмент на който се свири е китара. Темата им обикновено е романтична, като най-често текста разказва история за несподелена любов и разбитото сърце.
    За първи път бачата официално е призната като музикален стил през 1961 год., когато е направен първият звукозапис от Хосе Мануел Калдерон на първия сингъл "Borracho de amor" и "Que sera de mi (Condena). Възникването на бачата се свърза с напрегната социална обстановка, която цари в Доминиканската република в началото на 60-те години на 20 век след свалянето на диктатора Рафаел Леонидас Трухильо Молина. В началото се е приемала само като музика за слушане, но с ускоряване на ритъма и възникване на нови стъпки, бачата започва да се възприема като танцувален стил. Дълго време в Доминиканската република има негласна забрана за бачата. Песни, в този стил не се пускат по дискотеките и не се предават по радиото (изключение е правила само станция "Радио Гуарачита". Записи с бачата не се продават и по музикалните магазини.
През 1992 год. Хуан Луис Гуера печели награда Грами със своя албум "Bachata Rosa" и така бачата получава международно признание.
    Една от най-известните групи в момента, изпълняваща бачата е Aventura от Доминиканската република, а песента им "Obsession" стигна до върха на музикалните класации както в Северна и Южна Америка, така и в Европа. Други популярни изпълнители на бачата са Antony Santos, Monchy y Alexandra, Raulin Rodriguez и др.
В музикално отношение бачата представлява смесица на болеро и доминиканско соно. На развитието на бачата оказват влияние и изпълнители като триото "Лос Панчос", "Матаморос" и Хулио Харамильо. Музиката е в такт 4/4.
Инструменти
Главна роля при изпълнение на бачата има акустичната китара или нейната близка родственица карибската китара рекинто, която се отличава с рязко метално звучене. В качеството на ударен инструмент се използва бонго.


Тази статия е разглеждана: 1877 пъти



» обратно
Снимки от Бургас
Добави снимка
GRAPHILLA 2009, Бургас изгрев бл.29 вх.7 Конкур глазами зрителя витраж3 Pepi Менструална чашка MeLuna Флора Бургас 2009 Духовности трансвагон 9 мая 2015 года АВТОСЕРВИЗ
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development