Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Добави Информация Созопол

Созопол

Созопол, с население около 5000 души, е най-старият град по Българското Черноморско крайбрежие. Созопол е разположен на 34 километра южно от Бургас върху два скалисти полуострова и три острова. През 610 год. пр. Хр. милетски гърци основават, колонията Аполония, процъфтяла като град-посредник между гръцкия и тракийския свят. По-късно е наречен Созопол /Спасител/ и е обитаван без прекъсване вече над 2600 години.
Днес, това очарователно място - Созопол е голям туристически център със златисти плажове, известен със своето гостоприемство, уникалните тесни улички с каменни и дървени къщи от деветнадесети век и прекрасно лятно време. Извън месеците юли и август, Созопол е тихо и романтично рибарско селище. Това го прави много привлекателно място за хора с артистичен дух. Една разходка из романтичните улички на Созопол ни разкрива цяла епоха от Българското Възраждане. По крайбрежните улици се редуват многобройни малки ресторантчета и кафенета, разкриващи прекрасни гледки към залива и пристанището. Предлагат се приготвени по най-различен начин ястия от местни миди, риби и морски деликатеси.
Созопол е град с много забележителности. Сред тях е изключителната църква "Света Богородица", която се намира в старата част на града. Тя датира от седемнадесети век и е под закрилата на ЮНЕСКО, като световно културно наследство. В град Созопол има добре уреден Археологически музей, с богата колекция от амфори, каменни котви и модели на кораби, от времето на финикийци, гърци и други антични народи, населявали града.

Тази статия е разглеждана: 8094 пъти



» обратно
Снимки от Бургас
Добави снимка
Пролет на село Хамали Грийн – Пренос и Транспорт Следобедно кафе Под И Над Димитър Николов Флора Бургас 2009 Строителна фирма ES.TI.&.aDDesign ЕООД Аз и моя първи  братовчед Росен морето в началото на новата година Конкурс прическа Бургас 2009
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development