Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Добави Информация Ползи от кърменето

Ползи от кърменето
Лечебното действие на кърмата се дължи на вещества, които никоя индустрия не може да възпроизведе. Съдържащите се в кърмата антиинфекциозни фактори (имуноглобулини, лизозим, интерферон и други) компенсират физиологичния имунен недостиг при новороденото. Това са имунни тела, образували се в майчиния организъм вследствие на преболедуване от различни инфекции. Те превръщат всяка глътка майчино мляко в своеобразна ваксина например срещу варицела, морбили, рубеола или някое друго инфекциозно заболяване, което някога майката е прекарала.

Майчиното мляко има и антиалергични свойства не само защото белтъците му не се възприемат като чужди, но и защото имунните тела в него могат да блокират попадналите в детския организъм чужди белтъци.
В кърмата се съдържат и вещества, улесняващи съзряването на лигавицата на храносмилателната система на бебето. Още първите капки коластра стимулират чревната перисталтика и подпомагат по-бързото отделяне на мекониума. Това са първите изпражнения на новороденото, с които се изхвърлят и продукти от обмяната на веществата, чието по-продължително задържане в организма увеличава риска от жълтеница.

Майчината кърма съдържа всичко нужно за оптималното развитие на кърмачето: въглехидрати, масти, белтъчини, минерални соли и витамини. Коктейлът от тези вещества не само го храни, но му осигурява и здраве не само през първата година. Многогодишни проучвания доказват по-голяма устойчивост към заболявания на кърмените деца и в по-късна възраст.
Кърменето осигурява и механична защита срещу болестни причинители. Кърмените деца се разболяват по-рядко от инфекции на горните дихателни пътища, бронхит или пневмония – заболявания, предавани по въздушно-капков път. За това допринася и защитният филм, който млякото образува върху лигавицата на носоглътката при всяко оригване на бебето.
Сученето изисква много повече усилия, отколкото пиенето от шише, поради което челюстната мускулатура при кърмените бебета е много силна. Устните и лицевите мускули и кости се развиват нормално. Кърмените деца обикновено имат по-широка и дълга горна челюст, която осигурява достатъчно пространство на зъбите. В крайна сметка кърмените деца по-рядко се нуждаят от специализирана ортодонтска помощ.
Кърмените деца са подложени на по-малък риск от синдрома на внезапна смърт на кърмачето.

Кърменето през първите 3–5 месеца намалява риска от затлъстяване и наднормено тегло в училищна възраст с близо 35%.

Естественото хранене значително намалява риска от диабет.

Кърменето е профилактика за атопичния дерматит, хранителната и респираторната алергия през детството.

Кърмещите майки са по-здрави от некърмещите и се възстановяват по-бързо след раждането. Стимулирането на зърната при кърмене на бебето предизвиква и по-лесно свиване на матката до първоначалния й размер, предпазва (до известна степен!) от забременяване, доставя чувство на удовлетворение и намалява риска от вагинално кръвотечение, остеопороза и злокачествени новообразувания.

Не на последно място е и психологичният ефект от кърменето. По време на този процес се създава силна връзка между майката и детето. При кърмените деца се наблюдават значително по-малко невротични прояви и улеснена социална адаптация.


Из публикации на списание „9 месеца”



Тази статия е разглеждана: 1574 пъти



» обратно
Снимки от Бургас
Добави снимка
Журналистка Wall! дъга Флора Бургас 2009 джу зън-зън Приятелки в три цвята флора 2008 Фонтанът на площад Зима в Странджа Ритуалната зала в гробищата Созопол - пристан
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development