Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Добави Информация В миналия век Бургас имал три плажа

В миналия век Бургас имал три плажа

Някога концесионерът печелел от такси и не се налагало на пясъка да се строят кръчми.
„Когато Пандира сядаше под чадъра, определен за главния спасител на плажа, и запалваше цигара, около него веднага се събираше тълпа от всички възможни възрасти, като се започне от дребосъците и се стигне до белокоси пенсионери, доколкото те ходеха да се къпят в ония първи години на „курортния бум“. Защото, тогава да се прави плаж не се считаше за особено сериозно занимание“, пише в спомените си Петър Незнакомов.
Бургаските спасители, концертите и Нептуновите празници са сред атракциите, привличащи хората на Плажа на удоволствието. Така са наричали плажа под Морската градина.
Според вестник „Вечерна българска поща“, през миналия век в Бургас има три плажа. Освен Плажът на удоволствието, където таксата е 3 лева, Народният плаж (към солниците и Поморие, 1 лев такса за народа, за бедните – без пари), има и Работнически плаж (зад Индустриалния квартал, там се къпят безплатно: жените с дълги ризи, а мъжете по гащета).
Почти всички бургазлии са отлични плувци. Обучават и децата от малки пускат ги на дълбокото сами, като на раменете им привързват по една зряла, непробита кратуна. Като му „глътне“ и дупето вода, детето е готово да плува.
Основният плаж – централният е от оградата на Пристанището до мостика под Казиното. Северната част се развила след изграждането на комплексите „Лазур“ и „Братя Миладинови“.
От таксата концесионерът печели и не се налага на плажа да се строят кръчми. Така се запазва оригиналността на плажната ивица.
Информационна служба известява от високоговорители какви са прогнозите за времето, за водата и каква е флаговата сигнализация. През останалото време музика се чува из целия плаж.
На специална площадка се изпълняват програми, спектакли, модни ревюта. Там се про_веждат и Нептуновите вечери. Заради тях пристигат артисти от София. Свири оркестър, изявяват се млади певци.
Нептун излиза с лодка от морето, а на плажа го посреща свита от готини мацки, водени от бат’ Петьо Пандира, който е несменяемият Фигаро – старши бръснар на Нептун.
Владетелят на морските дълбини най-често се играе от Кольо Кандов, син на известния артист бай Цено Кандов.
Нептун е бил и Георги Калоянчев една снимка е запазила неговото участие като Царя на морските дълбини и Пандира като Фигаро.
Самото кръщаване протича под звуците на оркестъра, а новопокръстените освен морски имена получават и ритуално хвърляне в морето. Съпровождано винаги от много смях и веселие.
Тази атмосфера на плажа вече я няма...

Повече подробности за Бургас, бургаските плажове и спасителите от миналия век можете да прочетете в новата книга „Пандира – Мюнхаузен от Бургас и останалите бургазлии” на Издателска къща „Знаци”, 2008 година

Автор: Румяна Емануилиду

http://www.factor-bs.com/news-3550.html

Тази статия е разглеждана: 5368 пъти



» обратно
Снимки от Бургас
Добави снимка
Черноморец-Поморие Морската градина в Бургас Община Бургас евро 2008 Графила 2009, Бургас така е по-добре попътна Регулиращи Кокили за Шпакловка и Oкачени тавани Жреци на музите 2009 завихряне отгоре е по-забавно и по-безопасно Пътна помощ
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development