Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Добави Информация Махалата на Славейковото училище - супер център

Махалата на Славейковото училище - супер център

Абсолютно недостатъчно е да се каже каквото и да било за нашата Махала. Всеки метър от нея - по земя и по въздух има своя история, различна за всеки.

Нашата махала събираше децата около Славейковото пазарче. Махалата си беше половин Бургас. Между Кирил и Методи, Антим Първи, Морската и Централния плаж се намира Нашата махала.

Израстнахме заедно - българчета, арменци, гърци и едно турче. Нямаше мушмуроци и всички - от Маргото до Бея бяха готини.

На Славейковото пазарче имаше една фурна /днес - аптека - колелото на снимката по-долу е пред вратата и/, която продаваше два вида хляб - Добруджата беше 26 стотинки дълго време, а Типовият - 15. Май тази фурна беше на Бай Йованес. А може и бай Йованес да се казваше хлебарят, който правеше варени гевреци на мястото на днешното СБХ. За децата, които учеха в Славейковото училище входът вдясно от фурната /високите порти с решетки/ беше входът към забавните часове по трудово обучение - учеха ни да правим туршии. След това заедно с другаркитея дегустирахме (тогава се казваше изяждахме ) с кебапчета.

Фурната на Славейковото пазарче


Първите "странджанки" се появиха също там - до малката книжарничка, която беше почти в двора на нашето даскало - Славейковото. После се разбра, че не били Странджанки, а Принцеси. Един ден в седмицата (по някакви причини - едва ли за здравословно хранене - странджанките бяха с риба, и затова ги пропускахме в полза на обикновените вафли). 


Вратата вдясно от телефона беше ба Странджанките, а до нея - книжарничката.
 
На мястото на Хотел Плаза беше "Иванчо" - прословутата бакалия, а днешното Чико (магазина за бебешки неща) /това последното вече не е актуално и магазинът не е Чико, а някаква сладкарница/ беше млекарница. В млекарницата имаше гюмове и метални кастрони с кисело мляко, каци и тенекии с маслини, и от време на време солена хамсия. Това съчетание е странно за разбиране и разрешение.
Хотел Плаза - на мястото на Иванчо
Хотел Плаза

Млекарницата на Богориди
Млекарницата - може и да и казваха "Малките Хали".


Рибарска среща беше на мястото на магазинчетата за дрехи по диагонал на хотел Плаза.(снимката по-долу е от ФБ)


Май само Сладкарница Роза се е запазила, но вдясно то нея - май на мястото на Индийското магазинче имаше една перфектна мекичарница.
Фурна София беше там, където сега е едно златарско ателие - на Райна Княгиня и Богориди.
"Гевреците" (истински варени гевреци) се правеха във фурната, която беше на мястото на сегашния магазин на СБХ (който няма нищо общо е предишния).
Предишният магазин на СБХ се намираше много по-надолу - на ъгъла на Лермонтов и Богориди - от Морската към Часовника вдясно.



Тази статия е разглеждана: 19507 пъти Галерия





» обратно
Снимки от Бургас
Добави снимка
Синята пеперудка Фонтанът на площад Конкурс прическа Бургас 2009 Почистваща фирма Варна Конкурс прическа Бургас 2009 това си е моята приятелка Флора Бургас 2009 Истанбул европейка дъга pepi
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development