Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Добави Информация Търговска гимназия

Търговска гимназия

Търговска гимназия

гр. Бургас
ул. Георги Шагунов 1
Директор: Радка Панова
тел. 846 089, 846 100, 846 087
e-mail: [email protected]
www.ti-bs.org

В началото на XX век българската държава навлиза в твърде динамичен период. В обстановката на всеобщ индустриален подем обществеността, водена от идеята за необходимостта от тесни връзки между училище и икономика, като средство за подпомагане на занаятите и търговията, а от там и до издигане на общото благосъстояние на града, подават петиция до правителството. С описание на икономическото състояние на Бургас, издигането му като средище на вътрешната и външна търговия се обосновава искането за откриване на търговско училище. Положителният отговор не закъснява. С предписание № 21360 от 7 септември 1905 година на Министерството на търговията и земеделието се препоръчва към прогимназията да бъде открит І курс на средно търговско училище. На заседание на общината с участието на директора на прогимназията и председателя на училищното настоятелство е решено „ от 1 октомври 1905 година да бъде открито търговско средно училище”. Така след Свищов (1894г.) Бургас е вторият град, в който се открива търговско училище. Издръжката му е включена в държавния бюджет за 1906 година. С приемане на новия закон за търговското образование то придобива статут на търговска гимназия.

Още от първите години ученици и учители се сблъскват с големи трудности- липса на собствена сграда, недостиг на помагала и учебници. Освен тях те трябва да преодоляват и проблеми, създавани от чиновници от Министерството на търговията и земеделието, които желаят да преместят училището в друг град или да го понижат в „низше”. Учителите от Търговската гимназия начело с директора Георги Белев защитават всеотдайно, с възрожденски плам необходимостта от съществуването му и то точно в Бургас. Бургаската общественост и Търговско промишлената камара застават твърдо зад учителите и справедливата им борба, подкрепят ги морално и материално. Така те допринасят за утвърждаването на Търговската гимназия като културен и образователен институт, съдействащ за обновлението на града.

Под умелото ръководство на директорите Георги Белев (1905г. -1911г.), Стефан Котов (1911г.-1933г.), Константин Киприлов (1935г.-1939г.) Търговската гимназия заема водещо място сред професионалните училища в града и страната. В нея преподават учители, завършили престижни български и чужди висши учебни заведения.

Основните образователни цели, които стоят пред преподавателите са свързани с формирането на личности с богата ерудиция и професионализъм. Сериозно внимание се обръща и на възпитателните цели, насочени към изграждането на граждански добродетели. Тези традиции са пренесени от миналото в бъдещето. Народна търговска смесена гимназия, Стопански техникум, Икономически техникум «Начо Иванов», Техникум по икономика, Търговска гимназия са наследници на традициите на основаната през 1905 г. Бургаска търговска гимназия. За 100 години съществуване икономическо образование получават над 11250 ученици.

Доказателство за качественото образование в гимназията е, че над 80% от завършилите възпитаници продължават образованието си във висши учебни заведения у нас и в чужбина, а също така и успешната им реализация в областта на икономиката, търговията и банковото дело.



Тази статия е разглеждана: 7163 пъти



» обратно
Снимки от Бургас
Добави снимка
KST Bourgas 1975 Бургас Цветя “Бакти+“ Препарат за септични ями тия бански нищо не скриват... Интернет сайт за Вашия бизнес от Бутик попътна ВИК УСЛУГИ БУРГАС АНГЛИЯ Индивид в Червено море камини камини ЕЛЕКТРИЧЕСКИ
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development