Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Добави Информация РЕГИОНАЛНА ТУРИСТИЧЕСКА АСОЦИАЦИЯ СТАРА ПЛАНИНА

Председател: Гинка Петкова
Изп. директор: Силвия Хинкова
Седалище: Габрово, ул. "Опълченска" 9, ет. 2
Тел.: +359 66 807 137
Факс: +359 66 809 161
e-mail: [email protected]; [email protected]; [email protected]
web: www.staraplanina.org

Регионална туристическа асоциация /РТА/ "Стара планина" е неправителствена организация с нестопанска цел. Учредена е през 1996 г. в резултат на българо – швейцарския проект за развитие на туризма в региона на Централна Стара планина.
Наши членове са туристически сдружения в общините Трявна, Дряново, Габрово, Севлиево, Априлци, Троян, Тетевен; Общините Габрово, Трявна, Дряново, Севлиево, Тетевен, Ловеч, Казанлък, Горна Оряховица, Павел баня и Габровската търговско - промишлена палата. Казанлъшките хотели „Палас” и „Зорница” са първите индивидуални членове на РТА.
От 2004 година Асоциацията е отворена и за асоциирани членове – фирма поддържаща туристическата страница Journey.bg, туроператорите “Бояна МГ” и “Лада ТУР”, Община Луковит, “Роял Холидей Екзотик” АД - с. Боженци.
Нашият основен донор и партньор е Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество.
През 2005 РТА е регистрирана като туроператор и туристически агент – рег. № 05472
От 2001 г. РТА е асоцииран член на Българската асоциация на туристическите агенции /БАТА./ и редовен член на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/.
РТА “Стара планина” е член и партньор на Сдружението за партньорство и подкрепа на гражданската активност “Болкан Асист” – София.

НАШАТА МИСИЯ:
Регионална туристическа асоциация "Стара планина" стимулира и подпомага устойчивото развитието на туристическия бизнес в региона, представя го в страната и в чужбина като интересна и привлекателна туристическа дестинация, оказва консултантска помощ на предприемачите от туристическия бранш, подпомага общинските администрации и туристическите сдружения в региона в развитието и промоцията на атрактивен туристически продукт.
РТА "Стара планина" работи за повишаване на качеството на туристическите услуги и за създаване на уникален имидж на региона на туристическия пазар.

НАШАТА ВИЗИЯ:
1.РТА "Стара планина" е утвърден център за информация, консултации и обучения по въпросите на устойчивото туристическо развитие в региона на Централна Стара планина.
2. РТА "Стара планина" има съществен принос в стимулирането на икономическия просперитет на региона.
3. РТА "Стара планина" е търсен партньор от местните, регионалните и централни власти и неправителствените организации в реализацията на проекти за регионално развитие.

по – важни проекти:
• 1997 – издадени 2 цветни брошури, представящи туристическия потенциал на региона и разнообразието от алтернативни туристически продукти.
• 1998 - Проект за велосипеден и пешеходен туризъм под мотото "С велосипед и раница по Пътя на слънцето", маркирани и сигнализирани пешеходни и веломаршрути; издаденa туристическа карта с описание на маршрутите;
• От 1999 г. РТА “Стара планина” е организатор на първата по рода си в страната регионална контактна борса “По пътя на слънцето”, на която се представят туристическите възможности на всяка от общините в региона. Проведени са 10 издания на борсата досега.
• От 2002 г. – ежегодна реализация на пилотен за страната проект за гарантиране на качеството на туристическите услуги, целящ повишаването на конкурентноспособността на местното предлагане и синхронизирането на стандартите за качество с тези на Европейския съюз.
• 2003 – Издаден сборник с материали “Качество и разнообразие на туристическите услуги – гаранция за успешен бизнес”, предназначен за повишаване на професионалната компетентност на предприемачите в туризма.
• 2003 - Издадена илюстрована туристическа карта на регион Централна Стара планина” на български, руски, немски и английски езици.
• 2003 - Издадени CD и брошура, представящи културно-историческото наследство на региона.
• 2002/2003 - РТА е един от основните участници в изготвянето на Националната стратегия за развитие на екотуризма и координатор на регионалното планиране – Централен Балкан Север.
• 2004 - Издадена карта с пешеходни, велосипедни и конни маршрути на регион Централна Стара планина и каталог “Най – доброто по пътя на Слънцето” с полезна туристическа информация.
• 2004 - Партньор на Областна администрация – Габрово по проект “Пътуване в непознатото Възраждане”, финансиран от програма PHARE за развитие на културния туризъм.
• 2004/2006 г. – РТА реализира проект за създаване на предпоставки за развитие на селски и екотуризъм.
• 2005/ 2006 - нови рекламни издания на региона и общините, постери и CD – за представяне на региона на международните туристически изложения в Лондон, Берлин, Монтрьо и Париж.
• 2005/2006 г. – РТА партнира на общини Априлци, Тетевен и Габрово в реализацията на проектите за развитие на екотуризъм, финансирани от програма PHARE на ЕС.
• 2007/ 2008 г. Партньор по проект за обмяна на опит между музейни работници от Шотландия и България по програма „Леонардо Да Винчи” на ЕС - „Иновации в интерпретация на културно историческото наследство”.
• 2008/2009 г. РТА е партньор по проект на Организацията за индустриално развитие на ООН (UNIDO) „Програма за устойчиво развитие на предприятията в България за повишаване на местната компетентност в областта на чистото производство (Cleaner Production – CP) и корпоративната социална отговорност (Corporate Social Responsibility – CSR)”.

НАШИТЕ ЦЕЛИ:
1. Разработване и реализация на проекти и стратегии, стимулиращи устойчивото туристическо развитие на региона и разнообразяването на предлагането.
2. Обогатяване на регионалния туристически продукт; ефективна промоция и реклама на вътрешния и международен туристически пазари.
3. Постоянна защита на интересите на туристическия бранш в региона пред местните, регионалните и централните власти.
4. Повишаване на професионалната компетентност и квалификация на работещите в туристическия сектор чрез провеждане на обучения и обмен на положителни практики.
5. Създаване на устойчиви партньорски връзки с чуждестранни партньори от сродни организации за изучаване и прилагане на положителния чуждестранен опит.
6. Привличане на нови членове и разширяване на териториалния обхват на Асоциацията

Какви услуги предлагаме:
1. Семинари, обучения и обмен на опит за повишаване на професионалната компетентност в туристическия сектор.
2. Промоция и реклама на регионалното туристическо предлагане и подпомагане на предприемачите в туризма чрез организиране на контактни борси, участие в национални и международни туристически изложения и прояви, издаване на рекламни материали и поддържане на електронни рекламни носители.
3. Консултантска помощ – специализирани знания по определени теми; подготовка на проекти, лобиране;
4. Оформяне на ново предлагане - оферти, рекламни материали, идеи за разнообразяване на услугите, контакти с туристически фирми.
5. Защита на интересите на бранша пред властите; защита от нелоялна конкуренция.
6. Информация за финансиране на проекти и за кредитиране на туристически дейности, контакти с партньорски организации и донори.

РТА "Стара планина" работи в мрежа от партньорски организации, с които си помагаме взаимно.

нашите партньори:
• Сдружение за партньорство и подкрепа на гражданската активност„Болкан Асист”
• Българска асоциация на туристическите агенции
• Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация
• Регионално сдружение на общините „Централна Стара планина”

РТА "Стара планина" работи в мрежа с всички регионални туристически асоциации в България:
• Варненска туристическа камара (ВТК),
• Бургаска регионална туристическа асоциация (БРТА),
• Пирински туристически форум (ПТФ),
• Регионална туристическа асоциация (РТА) „Родопи” и с местните туристически сдружения от региона.

РТА е лоялен партньор на местните и регионални власти в Централна Стара планина и Дирекциите на Национален парк "Централен Балкан" и Природен парк "Българка".



Тази статия е разглеждана: 5929 пъти



» обратно
Снимки от Бургас
Добави снимка
пепита КАСТИНГ  ЗА  МОДЕЛИ - AF  MODELS - гр. Бургас ФОН евро 2008 Spirit of Burgas wood Конкур глазами зрителя Pepi Български секс магазин бургаска среща
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development