Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Добави Информация Регионален съюз на хлебопроизводителите и сладкарите - Бургас.

Регионален съюз на хлебопроизводителите и сладкарите - Бургас.

Сдружението е регистрирано през 1993 г. с председател г-н Илия Влаев. От 2000 г. председател на сдружението е г-н Димитър Людиев, който е и председател на Националното сдружение на хлебопроизводителите и сладкарите в България, а зам.-председател е Стоян Георгиев.

Към момента браншовото сдружение е с членска маса 65 фирми.

Над хлебарите е само бог!
Девиз на Регионалния съюз 
на хлебопроизводителите и сладкарите – Бургас 

Дали е случайност или поличба, че най-съкровеният празник на българските хлебари и сладкари Спасовден бе отпразнуван в Бургас?Точно не може да се каже, но със сигурност е едно чудесно съвпадение – 15 години федерация, 15 години Регионален съюз на хлебопроизводителите и сладкарите – Бургас! На 29 октомври в далечната 1992 г., в този прекрасен черноморски град бе учредено първото регионално браншово сдружение на новосъздадения съюз. Според народа много важно е кой “ще повлече крак” или по-добре – кой “ще води хорото”.
Трябва да признаем, че добри хороводци се оказаха бургазлии. Оттогава до сега тяхната регионална организация е винаги напред, във водещата редица на браншовиците във федерацията. Вече петнадесет години те се утвърждават като много сериозни индивидуални производители на хляб, закуски и сладкиши. Но тяхната сила е в обединението, в умението да преодоляват конкуренцията по между си и да търсят пътя за защитата на общите интереси, да бъдат заедно и да оцеляват в трудните години на преход.
“С новаторски дух и самочувствие” – така охарактеризира председателят на Регионалния съюз Димитър Людиев своята организация. Не е случайно, че той е и председател на Федерация на хлебопроизводителите и сладкарите в България през този мандат. Честта му е оказана не само като личност и доказан браншовик, но и заради авторитета на Бургаския регионален съюз.

Празникът
Спасовден – празник на Христовото Възнесение. Не случайно първите организирани чествания в България в самото начало на 20 век са се провеждали на този светъл ден. Христос е изстрадал човешките недъзи и грешки, показал е божествената си сила и се е възнесъл горе, за да гледа, направлява и помага. Време е да зрее житото, да се чертаят очаквания за реколтата и за бъдещето на хляба. Време на надежди и молитви.
Тазгодишният Спасовден не предвещаваше много надежди – тревогата за суша бе на предела. Специално за празника в Бургас молитвите ни бяха чути в изобилие. Денят преди самия празник беше дъждовен, а 19-ти май 2007 г., събота - прекрасен. Лазурно море, великолепна морска градина, множество от хора, изобилие от хляб и сладкиши .... и слънце.

Водосветът
По традиция празникът Спасовден започва с тържествен водосвет.
И тазгодишният бе одухотворен от атмосферата на бургаския храм “Св. Богородица”, от слаткогласните песнопения на свещениците и хористите, и от мистиката на запалените свещи, от прекрасното пано с рози на светата майка с младенеца, изработено за Велигден.
На тържествената маса беше поставен само хлябът. Той беше и в центъра на свещения ритуал.
“Хлябът е нашият живот, нашето дишане, той е отговорността на хлебарите и сладкарите. Те не могат да изкажат какво велико дело вършат, създавайки “хлеб наш насушний”. Хлябът е съвкупност от всички телесни човешки потребности, но той е хлябът на Бога и на правдата. Нека милостивият Бог чуе нашата молитва и възнагради земеделците, хлебарите и всички, които честно се трудят!”
Тези думи са само част от съдържателното слово на Негово високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий. Със своето присъствие и благопристойна осанка той бе уважил празника на хляба и на хората, които го създават. Не пропусна да благодари на Бога, на хлебарите и сладкарите, присъстващи в храма, “че определен е Бургас, за да се помолим заедно”.
Хлябът бе осветен, а редом с него знамената на някои от регионалните съюзи и на федерацията, а всички присъстващи бяха благословени.
Една прекрасна традиция, пълна с мистична вяра и упование, от която излизаш пречистен. Също по-традиция бе направена снимка пред храма и шествието започна към пешеходната зона на Бургас – от църквата до Морската градина.
Само едно липсваше на тази колона от хлебари и сладкари, някои редом със семействата си, от Бургас и страната – музиката. В Бургас има прекрасен духов оркестър и ако неговите маршове бяха огласили шествието сигурно градът щеше да се изсипе и да съпреживее празника.

Изложението
Всъщност градското “съпреживяване” се състоя. В Морската градина – заслужената гордост на бургазлии, бе изградена алея от щандове, застроени като бели чайки. Близо 40 хлебарски и сладкарски фирми, членове на Регионалния съюз, грижливо бяха подредили своята продукция – впечатляваща и вкусна. Показваха, обясняваха, предлагаха дегустация и продаваха вкусотии. Част от демонстраторите бяха с фирмени облекла, а щандовете им богато украсени, та чак и щанд във формата на платноходка имаше.

Вървяха хората и гледаха, спор няма – браншът в Бургас е във възход. Не е пресилено да се каже, че голяма заслуга за това има Регионалния съюз и Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България. То не бяха курсове и семинари за обучение, внедряване на нови суровини и технологии, посещения на изложби и на обмяна на опит с европейски специалисти, не бяха малко и общите акции за защита на интересите – цели 15 години.

Празникът продължаваше да се вихри на лятната трибуна в Морската градина. Председателят Димитър Людиев даде оценката, че тазгодишното изложение (което неотклонно се провежда на Спасовден в Бургас) е най-мащабното от 1944 г. насам. Той пожела на събралото се множество “един весел и вкусен празник”.

В традицията се намести и вълнуващото поздравление на президента Георги Първанов, който за пореден път изказа уважението си към празника на хлебарите и сладкарите и тяхната организация. ФХСБ бе оценена от него с думите “една голяма браншова организация с новаторски дух и самочувствие”.

Пред събралите се хора бяха наградени първенците и всички участници в ученическия конкурс. И може би бурните аплодисменти бяха най-голямата награда за тях.

След това господари на сцената бяха талантливите деца на Бургас – певци, танциори и мажоретки. Техните изпълнения, пъстрите костюми и щастливите им лица държаха дълго множеството. И придадоха вкус на младост и надежда на Спасовден – браншовият празник на хлебарите и сладкарите, превърнал се в празник на града.Тази статия е разглеждана: 5321 пъти» обратно
Снимки от Бургас
Добави снимка
Бургаският кей Алёша. 9 мая 2015 года Цвете Флора Бургас 2009 Черноморец Бургас Цвете Флора Бургас 2009 Флора Бургас 2009 Четвърти рожден ден pepi Весела
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development