Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Ден на Тракия

26 Март 2012, Понеделник
26 Март 2012, Понеделник



На този ден през 1913 г. (13.03. по стар стил) е превзета Одринската крепост по време на Балканската война (1912 – 1913). Тази победа донася свободата на тракийските българи.

От 2006 година, Постановление на Министерски съвет официално определя 26 март за Ден на Тракия. Датата, е избрана заради значимостта си - успешната атака и превземането на Одринската крепост на 26 март (13 март стар стил) по време на Балканската война. В резултат тази атака,  Османската империя капитулира окончателно, а Одринска и Беломорска Тракия попадат в границите на България.

Традиция на българското население от района на Тракия, както и на цялата българска общественост да отбелязват този ден като празник, датират още от двадесетте години на XX век, а съвсем малко преди това – на 3 март 1897г., легендарният Капитан Петко Войвода вече е учредил първото тракийско дружество, поставяйки основите на тракийското движение.

На 26 март, тракийските дружества организират церемонии за поднасяне на цветя и венци пред паметниците на героите на Тракия.


Прочетено: 1894 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Созопол Пристанището в Бургас Компасът на ул. Бургас, ФЛОРА 2009 Професиоанални Американски Кокили за Строители следобедно спокойствие бургаска среща Театър за драма. опера и балет, Бургас Три девойки ученички Черноморец-Поморие Йордановден 2011, Бургас - от Тина Коледен базар в Париж от Бутик
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development