Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Добави Информация Комплек ЛАЗУР

Някога наричан ТОЛБУХИН, днес Лазур е комплексът с най-добро местоположение в града.
Разположенен покрай Морската градина.
Някога бургазлии се ужасяваха от факта, че може да отидат да живеят "извън града" - считайте днешната "краставица".
Някога паветата и асфалта свършваха точно до началото на Лазур.
Лазур в заграден на изток от Морската градина ( Булеварда ), на запад - от булевард ДЕМОКРАЦИЯ (бул Толбухин).  на Юг малко го задъниха, но те тези сгради до няколко години ще паднат ... :). На север, о на Север са светлините на Стадион "Христо Порточанов",  както ще се нарича след време, а днес стадион Нефтохимик. Злите езици наричат този стадион "най-големия в източна България стадион Лазур, но не им се доверявайте.
Най-северозападният ъгъл е оформен с нещо не дотам оформено - х-л АКВА. До този хотел нявга имаше полигон, на който се обучаваха шофьори как да паркират - върху него днес се строи. И най-накрая иде железопътната линия, която разделя ЛАЗУР от Новата Болница - както все още някои бургазлии наричат МБАЛ. Хотел Аква всъщност е доста добро място.

Лазур е почти изцяло от блокове, строени през 60-70-80-те години на миналия век. Зелените площи са подозрително запазени, но върху тях са разположени доста павилиончета (будки). Краставицата е култов жилищен блок, превърнал се в емблема на комунистическата архитектура. Там се появиха нейде из 70-те първите мезонети - луксозни формирования с дървени украси отвън. От двете старни на Краставицата са "високите блокове" - вдясно тези на НХК (днес ЛУКОйл) - вляво другите. Висок значи 18 етажен и звучи гордо.

Доста култови кръчмета са разпръснати из квартала, създавайки уют и закътаност на другарски срещи.
Съни, Камъша (който май изгоря), Черно и бяло, Мърфи (или Мърфис). Не коментираме каманите, които де факто са в Морската градина, Воденицата, Гролш (с прозвище Миризливото с котките). някъде към края - близо до АКВАТА (виж по-горе) има пицария и още други места.

Магазините  - скука, разредени ... магазин Сара е до пазарчето, което е доста облагородено. То е разположено зад "високите блокове" до Краставицата и до "Съни" и е с най-високите цени в града. В партерните етажи на доста блокове има хранителни магазинчета, които просто реват за ХЕИ, но проблемът им се реши след като в началото на 2008 ХЕИ Изгоря ...

По крайбрежнмата улица (Бул Димитър Димов), който тръгва от детската градина до Чадъра и покрай копторите, които някакъв местен политик построи на мястото на просторния паркинг зад Автото, са построени разкошни малки кооперацийки - ТКЗС-енца, с разкошни просторни магазинченца, съотвестващи на разкоша на мястото. Има всичко - от салони за маркови мебели до Казино.
По този булевард - между Флората и стадион Нефтохимик има няколко бензиностанции и нито една метанстанция ...

На улица Абоба, в ЛАЗУР,  се нахожда галерия "БУРГАС" - галерията е истинска, а основателят и Руси Куртлаков е познавач и с доста прилични опити като художник. Молим мнението ни да не се счита за меродавно.

Зад Краставицата има нещо като спортна площадка, но ... може и да я няма вече.

От Лазур до центъра на град Бургас (според непросветените ЛАЗУР е в центъра на Бургас) се стига пеша за 5 минути, а с автомобил - за 20 такива. В Комплекса има няколко училища и детски градини  - Руската гимназия (Гимназия за Чужди Езици "Васил Левски") и Основно Училище "П.К.Яворов" (преди "Атанас Манчев").

Лазур значи "син" в смисъл на цвят и затова, когато станаха промените прекръстиха (преименуваха) к-с Толбухин на комплекс Лазур - нещо като Червеният комплекс (червен в смисъл на син, но по-демократично)

Тази статия е разглеждана: 12780 пъти» обратно
Снимки от Бургас
Добави снимка
На лодката КРАСИВИ И ПОЛЕЗНИ НЕЩА! Машините на Леонардо Весела пътят за никъде Инкубатори за люпене на яйца Кукерландия 2011, Ямбол Старият Бургас парцалки 3 Извилистая жизнь дерева евро 2008 Рибарският пристан в Созопол
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development