Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Добави Информация АТАНАСОВСКО ЕЗЕРО

АТАНАСОВСКО ЕЗЕРО

Свръхсолен крайбрежен водоем, разделен на две части от пътя Бургас-Варна. Северната част е обявена за природен резерват още през 1980 год. Южната му част е буферна зона. Двете части на Атанасовското езеро са солници. От 1906 год. като се използава по-ниското водно ниво на езерото (около 1m под морското равнище). Езерото е заобиколено от по-малки водни площи, както е и от система от канали, обрасли с блатна растителност. Сладката вода от водосборния басейн се събира в обиколен канал и се отвежда в морето.

Повече от 233 вида висши растения са установени в Атанасовското езеро. Сред тях преобладават солянката, морския пелин, широколистния папур, морската суеда и др. Представени са и 7 вида висши растения от Червената книга на България.

В Атанасовското езеро са установени 314 вида птици(от общо 400 вида за България). От тях глобално застрашени са 12 вида птици, като най-често срещани са: къдроглавият пеликан (до 211 екземпляра), червеногушата гъска (до 1200 екз.), малкия корморан (над 80 екз.), белооката потапница (1 гнездеща двойка), ливадния дърдавец (1 гнездеща двойка). От всичките 100 вида птици, включени в ЧКБ, 17 са гнездещи в Атанасовското езеро. Най-многочислени са саблеклюнът (до 500 гн.дв.), гривестата рибарка (до 1160 гн.дв.), малката рибарка (до 158 гн.дв.), малката червеноглава чайка (до 62 гн.дв.). Сред обитателите на езерото преобладават белия ангъч (до 4000 екз.), зеленоглавата патица (до 8000 екз.), фишът (над 4000 екз.) и др. Езерото е разположено на втората по големина прелетна магистрала в Европа - Via Pontica и в него се наблюдават големи концентрации на водолюбиви, грабливи и пойни птици. Пиковата численост на есенната миграция е до 60000 грабливи птици и до 240000 щъркели, над 30000 розови пеликани, многобройни ята от черни щъркели, къдроглави пеликани и жерави.

Най-дребния бозайник в Европа - изключително рядката етруска земеровка също е обитател на Атанасовското езеро. Интерес представляват световно застрашената видра и дивата котка.

В буферната зона на резервата годишно се добиват средно 40 000 тона морска сол. При добро поддържане на екологичните условия в резервата, което гарантира увеличаването на неговото биологично разнообразие, се увеличава и производството на сол. Други ценни природни ресурси са лечебнта кал и лугата.

Посещението на Атанасовското езеро, обикновено се извършва от западната околовръстна дига при автосервиз "Ситроен". Влизането в останалите части става след съгласуване с администрацията на резервата. От декември 2001 год. отвори врати укритието за наблюдение на птици, разположено на самия бряг на езерото, на изхода на Бургас за Варна. В следобедните часове там може да се наблюдават голяма част от обитателите на езерото. Укритието се стопанисва от РИОСВ-Бургас.

Материали, предоставени от Фондация ЗЕЛЕНИЯТ Бургас www.greenbourgas.org и http://www.bourgas.org/wetlands/indexl.htmlТази статия е разглеждана: 5688 пъти» обратно
Снимки от Бургас
Добави снимка
камини ПАРЦЕЛ В ПАЗАРДЖИК Есен 2011 /Парка срещу Окръжна болница/ Цвете Дантела жажда за светлина Spirit of Burgas ПОЛКОВНИКА Жреци на музите 2009 Созопол - пристан Индивид в Червено море Летния театър на Бургас
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development