Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Добави Информация Ропотамо, река РОПОТАМО, природен резерват

Ропотамо е името на резерват, който е разположен на около 50 километра от град Бургас. На територията на резервата се намират множество интересни и уникални природни обекти - лиманът на река Ропотамо, лонгозни гори, които на тази географска ширина се срещат много рядко, различни скални феномени, мочурища, блата и други.

Областта околотечението на река Ропотамо е обявена за резерват през 1940 г. Статута на местността е сменен на народен парк през 1962 г. През следващите години екологичния баланс в рамките на парка е нарушен вследствие неконтролирането на туристическия поток. Природата е замърсена, поради засиленото строителство. По този начин Ропотамо е превърната в най-застрашената защитена територия в България. За да бъде запазена природата на резервата от понататъчни увреждания през 1992 г. статутът на Ропотамо се променя на резерват със строг режим.

Скалните образувани, които могат да се видят в резерват Ропотамо са придимно крайбрежни - пясъчни дюни, скалисти брегове, стръмни, теросовидни брегове. В рамките на резервата се намира и Змийския остров, който представлява неголям скален остров. В крайбрежните части на резервата могат да се наблюдават различни етапи от развитието на дюните.

Източник: http://www.nasamnatam.com/.Тази статия е разглеждана: 5651 пъти» обратно
Снимки от Бургас
Добави снимка
Tiffi Shop червено Община Бургас Цвете УНИВЕРСАЛНА МАШИНА ЗА ШЛАЙФАНЕ НА СТЕНИ И БЕТОН, СВАЛЯНЕ НА СТАРИ МАЗИЛКИ ROKAMAT-2500 ЛВ. Бул Христо Ботев в Бургас Флора Бургас 2009 Ива цвят АХИЛОЙ Над Община Бургас Почивка на море - Вила Жани Ахтопол / Ahtopol
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development