Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Добави Информация Археологическа експозиция - Бургас

Археологическа експозиция - Бургас

Археологическа експозиция - Бургас

Адрес:8000 гр. Бургас, бул. Алеко Богориди 21
тел.(056) 84 35 41
e-mail: ar[email protected]

Археологическа експозиция, ул."Богориди" №21 заема централно място в музейната мрежа в Бургаска област. Тук се показват колекции от археологически предмети с много висока стойност, свързани с праисторическите селища в региона от ІV-V хил. пр.Хр.и античните градове от епохата на Древна Тракия, гръцката колонизация на Черно море и от времето на Римската империя. С уникални експонати е представена най-ранната история на корабоплаването по Черно море още в средата на ІІ хил. преди Хр.и развитието на цветущите южночерноморски пристанища на Средновековната Българска държава до падането й под Османско владичество в края на ХІV-средата на ХVв.  
Територията на Бургаския регион е кръстопът на древни цивилизации още от края на VІІ -V хил. преди Христа. В експозицията са представени най-ранните находки каменни, кремъчни и костени сечива от новокаменната и каменно - медната епоха. Те са открити в т.нар. "селищни могили" над 100 на брой, образувани в следствие на хилядолетния живот на малки селища, разположени в близост до водоизточник. В Бургаския залив са открити и потънали селища от бронзовата епоха ( ІІІ-то хил. пр. Хр.) Многобройните каменни котви с различна големина говорят за развитие на корабоплаването в залива още в тази ранна епоха. Доказателство за съществуването на търговски контакти на траките със средиземноморския свят в ХV-ХІІІ столетие пр. Хр. е открития край с.Черково, Бургаско, меден слитък от минойски тип.В богатите на медни и полиметални руди странджански ридове живеят тракийските племена "скирмиани" и "тини", които създават най-старите металургични центрове в нашите земи. На тях принадлежат откритите в региона мегалитни гробници от ХІ-VІв. пр. Хр., т. нар."долмени". Един от най-големите и добре запазени долмени, произхождащ от с. Граничар е експониран в лапидария вляво от сградата на музея. Природните богатства и благоприятно географско положение на Бургаските крайбрежни зони привличат гръцки заселници, които след края на VІІв. пр.Хр. създават черноморски търговски колонии, най-известни от които са Аполония Понтийска (Созопол) и Месамбрия (Несебър). В Аполония, която достига своя икономически и културен разцвет още през V в.пр.Хр. е издигнат прочутия храм на Аполон.

Тук била поставена статуя- бронзов колос на Аполон, изваяна от известния античен скулптор Каламис. В експозицията е представена друга статуя на Аполон от архаичната епоха, открита в древното селище Антий при днешната военноморска база Атия. От античното селище наричано "Сладките кладенци", локализирано в днешния бургаски квартал "Победа" произхождат едни от най-красивите червенофигурни съдове, открити по българските земи. В третата зала е представен тракийския култов живот през епохата на римското владичество в Тракия (І-ІІІв.).Два епиграфски паметника, открити в Бургас, свидетелстват за тракийския стратег Аполоний Ептайкент, управлявал по времето на тракийския цар Реметалк І, царувал като римски васал на имп. Октавиан Август и Тиберий. От същото време датира и съкровището, открито в надгобна тракийска могила край Анхиало (Поморие), където била погребана чрез изгаряне тракийската жрица Лесескепра. Името й е изписано с гръцки букви върху чифт златни обеци. Най-голям интерес представляват откритите обредни глинени фигурки, свързани със жреческите и функции. Представите за тракийските култове в този период се допълват от многобройните мраморни релефи и статуетки на различни божества, сред които първо място заема главното тракийско божество - Тракийския конник. В четвъртата зала централно място заемат статуи, архитектурни детайли и др. находки от античния град Деултум, намиращ се на 18 км югозападно от Бургас . Той е създаден през 69 г. от римски войници ветерани от VІІІ Августов легион. С укрепването на неговите граници с малки крепости "бурги" е свързано създаването на селище през ІІІ-ІVв., от което води началото си и името на Бургас. Една от крепостните кули на това селище е запазена и днес в м."Пода" при отока на Мандренското езеро в морето. В експозицията са показани монети, накити и керамика, открити при археологическите разкопки на некропола на античното селище в центъра на града.Християнството е проникнало в бургаските земи още в края на І-ІІ в.Тук до ХV в. функционирали пет епископски центъра- Несебър, Анхиало, Дебелт, Созопол и Ахтопол. Богатата християнска култура в Бургаския регион от ІV до ХVв. е показана чрез фотоси на оригинални паметници, рисунки-графити, стенописи, пластика и погребални дарове от християнски некрополи при църкви и манастирски комплекси. След основаването на Първата българска държава през 681 г., нейният втори владетел хан Тервел през 708 - 716 г. присъединил голяма част от Южното Черноморие. Тогава започнало изграждането на големия пограничен окоп "Еркесия" между България и Византия, чието начало започва от средновековния град Дебелт.Тази статия е разглеждана: 3624 пъти» обратно
Снимки от Бургас
Добави снимка
В парка Пожарната в Бургас Бул Христо Ботев в Бургас Тавия Miss Sixty Летния театър на Бургас Вила Колор-къща за почивка в Троянския балкан Мото клуб Флора Бургас 2009 Конкурс прическа Бургас 2009 Рибарското селище край Бургас Фонтанът на
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development