Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Добави Информация Бургаското езеро или Вая е плитко до един метър

Езерата край Бургас изпърво са били езера, свързани направо с морето, а по-сетне се отделили от него с пясъците, натрупани от морските течения и бризи. Първоначално двете езера Мандренско (Мандра) и Бургаско (Вая) са били общ морски залив, който е миел полите на Върли бряг; дотам някога се е простирал навътре в сушата целия Бургаски залив. Но с течение на времето тук се натрупала блатлива почва и се оформили сегашните две езера, разделени помежду си чрез пясъчна ивица, широка четири километра. По-тесни пясъчни ивици ги отделят от морето. Тия езера и сега се изпълват с речни наноси, но по-бавно.
Бургаското езеро (Вая) е най-голямото. Площта му е 28 кв. км. То е плитко до един метър, затова както и другите езера, понякога се нарича и блато. Айтоската и други рекички го пълнят постоянно с наноси. През лятото реките намаляват и в блатливото езеро навлиза и морска вода. И тук тясното отточно гърло на езерото е затворено с плетова мрежа, която позволява на рибата да навлиза напролет, но препречва обратния и път към морето. След като се угои, тя се лови.

Бургаското езеро или Вая е плитък лиман на брега на Черно море, зап. от Бургас. То е най-голямото естествено езеро в България. Дължината му е 9,6 км, ш. 2,5 - 5,0 км., площ 28 кв. км, дълб. до 13 м. Отделено е от морето посредством пясъчна коса. Образувано в края на плиоцена. Солеността на водата е около 4 - 11% и е със значителни сезонни и годишни колебания. Свързано е с морето чрез канал с шлюз. Подхранва се предимно от речните води. В зап. част се вливат Айтоска река, Съндердере и Чукарска река. Прехвърлят се пресни води и от Мандренското езеро, превърнато в язовир. Дъното покрито с глинести наноси. До североизточната част на езерото има няколко малки блатни водоема, а в северозападната му част са изградени рибарници. Бреговете му са обрасли с водолюбива растителност, главно тръстика. Сега водите са силно замърсени. Зарибява се с шаран. В езерото гнездят 254 вида птици, 61 от които са включени в Червената книга на България.

Източник: http://www.nasamnatam.com/.Тази статия е разглеждана: 5040 пъти» обратно
Снимки от Бургас
Добави снимка
Почивка на море - Вила Жани Ахтопол / Ahtopol Несебър витраж2 майк Бургас и Леонардо Бургаският кей пътят за никъде Есен в Париж от Бутик КАЩА 20КМ ОТ БУРТАС Кукерландия 2011, Ямбол Конкур глазами зрителя
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development