Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Добави Информация Атанасовското езеро е солницата на Бургас

Атанасовското езеро се простира на около пет километра надлъж северно от Бургас. Пясъчна преграда го разделя по средата на две части. Водата от северния басейн и на Лъжденската рекичка се отвежда чрез канал в морето. Южната част е обърната в модерна солница.

Чрез канал то получава морска вода, която се разпределя в леховидни "тиани" - солници, и се изпарява през летните горещини, докато на дъното остане дебел пласт сол. Солта се прибира до три пъти през целия летен сезон. Тя е доста едра, по-чиста, по-бяла и в по-голямо количество от поморийската. Промива се и се складира на пирамиди, за да изсъхне. После се пече в пещи и по спирални канали се отвежда в специална мелница, дето се стрива на прах и се приготвя за пазара. Количеството на добитата сол и различно в зависимост от продължителността на горещото и бездъждовно време.

Атанасовско езеро, Северна страна; © 2006 Евгени Динев (http://www.evgenidinev.com)
Източник: http://www.nasamnatam.com/.Тази статия е разглеждана: 3983 пъти» обратно
Снимки от Бургас
Добави снимка
Рмонтира пециклира шарнирни болтове носачи Мебелна Фабрика ДИЕЗ паметникът на Руската армия Връзка Бургас., ФЛОРА 2008 моите цветя Воробей от страха полез на стенку Конкур глазами зрителя За Майсторите!!!!!!! Рибарското селище привечер моят изгрев
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development