Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Добави Информация География

Географското положение е било оценено още в най-дълбока древност и тук, както показват разкопките, е имало рибарско и търговско селище още преди нашата ера. Бургас е наследник на стария римски град Дебелтус и на византийските рибарски селища Пиргос, Форос, Порос и Стравияко. Днешното име на Бургас е дадено през 1727 г.

Самото наименование "Бургас" съдържа корена "бург", който е съставна част в имената на редица световноизвестни градове: Хамбург, Йоханесбург, Питсбург и т.н. Коренът "бург" в европейските езици произхожда от латински и в тях е придобил значението "град".В езиково отношение произходът на името Бургас идва от старогръцкото "пюргос" /"пиргос"/, което означава "кула". В голямото семейство на индоевропейските езици "пиргос" и "бургос" са идентични. Гръцкото "пиргос" и латинското "бургос" имат за основа общ индоевропейски корен. Към това трябва да добавим, че според проф. Кирил Влахов "пюргос" е дума и от тракийския език, който също е индоевропейски. Според него "пюргос" означава на тракийски "укрепление от дебели дървени греди".

Климатът в Бургас е умерено континентален. Непосредствената близост на Черно море прави зимата сравнително топла и мека, с незначителни снеговалежи.Средната температура е над 0 градуса С. Поради преграждането на северните студени ветрове от източните склонове на Стара планина, тя е с 1 до 3 градуса по-висока от температурата на Варна. Пролетта обикновено закъснява и е по-продължителна, отколкото във вътрешността на страната. Лятото е топло и продължително, без големи горещини, поради прохладния вятър, който духа от морето в следобедните и вечерните часове. Температурата на морската вода е с 1 до 3 градуса по-висока от тази на морето по северното Черноморие.

Терасовидният релеф благоприятства архитектурното устройствено разнообразие на града, на неговия силует.

Източник: http://www.nasamnatam.com/.

Тази статия е разглеждана: 30008 пъти» обратно
Снимки от Бургас
Добави снимка
ГРОБИЩЕН ПАРК ЛЯТО В ЧЕРНОМОРЕЦ Детски къщи Teddys house Флора Бургас 2009 Роза Пристанище Приморско Бургаският кей Община Бургас морето в началото на новата година Spirit of Burgas Пристанище Приморско бургаска среща
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development