Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Добави Информация Паметникът на Альоша - малко снимки

Паметникът на Альоша - малко снимки

Три дефиниции и една легенда за паметника на Альоша в Бургас.
На това място е издигнат през 1952-53 година паметникът. 

Първа дефиниция: Паметникът на незнайния войн. Незнаен, защото де факто повечето хора нищо не знаят нито за него, нито за паметника му.  Альоша? Попитайте младо, старо, куцо, кьораво и сакато - повечето няма да могат да ви обяснят точно как и защо се е озовал там, кога и какво точно иска да ни покаже със шмайзера в ръка и ръка сочеща небето. От друга страна превъзходно място за уговорки, площ за седене - бол. Известен е като добър пункт за пияна дрямка в малките часове на денонощието сред онази общност от бургазлии, които са много учтиви и не отказват да пийнат по една или осем ракии/водки с приятели, но след това решават, че ще се приберат пеша до къщите си. От друга страна много коректно показва правилната посока, в която се върви по Александровска - мнозина неверници се бъркат и вървят нагоре по улицата, когато добрите стари комунисти ясно и точно са посочили, че се върви посока Стоматологията -> Общината. Всяка година на връх Нова година там се организира концерт. Какво точно става там - не сме сигурни, защото повечето хора, които го посещават или не помнят или не ги познаваме.

Втора дефиниция: Първият небостъргач в Бургас, или бучнатият на Тройката паметник, на общия височинен фон на някогашния център изглеждаше главозамайващо висок.
Когато правеха Заря на него се качваха едни чичковци с тъмни балтони и каскети, а отличниците в началното училище им поднасяха цветя. Чичковците за благодарност ги оставяха да гледат зарята от терасата на паметника и така децата се извисяваха.

Трета дефиниция: Според уикипедия, паметникът на Съветската армия в Бургас изобразява съветски войник с издигната към небето лява ръка, побелял от птичето-гларус, което почива на главата му и дебне за отворена кофа. Височината му е около 18 метра. Бронзовите релефи пресъздават сцени от Втората световна война и посрещането на съветските войски в Бургас. Намира се на централния бургаски площад "Тройката". Построен е през 1952-1953 г. Автори са арх. Минко Минков и скулпторите Васил Радославов и Анета Атанасова.

Една легенда: Носи се легенда, че ако някога бургазлийка, се омъжи честна/девойка/, Альоша ще свали лявата си ръка и ще вдигне тази с автомата, за да произведе празничен залп.

В обърнатото с главата надолу време, на бургазлии една вдигната къде не е достатъчна, за да се ориентират за правилната посока. По тази причина новите бургазлии посочиха Центъра на Бургас на 500 метра от Альошата, инсталирайки компас, в който децата търсят стотинки.

Компас посочва центъра на Бургас за улеснение на Бугазлии

Тази статия е разглеждана: 4973 пъти Галерия

» обратно
Снимки от Бургас
Добави снимка
Пътна помощ Езикови курсове от учебен център „СИТИ“ камини Spirit of Burgas улична картина Градините на Версай от Бутик kss Богориди, Бургас Изтравниче Мебелна Фабрика ДИЕЗ ухажване
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development