Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Добави Информация ХОРОВА ШКОЛА – БУРГАС

Хоровата школа при Младежки културен център – Бургас е от изявените аматьорски школи за хорово пеене в страната. В нея се занимават непрофесионално деца на възраст от 6 до 18 години, както и работещи на възраст от 18 до 40 години. Всички те са разпределени в различни формации, според стажа и качествата си. Представителни формации за школата са: детски хор „Милка Стоева” и смесен хор „Бургас”.

 


СМЕСЕН ХОР „БУРГАС”

   Смесеният хор е създаден през 1973 година от диригента на детския хор Милка Стоева. Това е камерен състав, в който пеят момичета и момчета на възраст от 15 до 19 години. Като смесен средношколски състав хорът просъществува до 1984 г. Възстановен е през 1992 г. отново от Милка Стоева и група хористи, пожелали да продължат да се занимават непрофесионално с пеене. За кратко време хорът подготвя репертоар и започва своята активна концертна дейност. Участва в престижни хорови национални прояви, както и в международни хорови фестивали.
В настоящия момент смесен хор „Бургас” наброява около 32-ма певци на възраст от 18 до 40 години - ученици, студенти, както и преподаватели, медицински и социални работници, икономисти, бизнесмени и др. В репертоара на хора основен дял има българската музика, широво застъпена е църковната музика - ортодоксална и католическа, като и популярната хорова музика.

 


   МУЖДУНАРОДНИ ХОРОВИ ПРОЯВИ

  Музикален хоров фестивал на църковната музика, Берн, Швейцария, 1999 г.
  Международен фестивал за коледна музика, Катерини, Гърция, 2000 г
  Международен хоров фестивал, Ковънтри, Англия, 2002 г.
  Международен хоров фестивал, Бургос и Алава, Испания, 2004 г.
  Международен хоров фестивал „Алта Пустерия”, Италия, 2006 г. /женска формация/.

 

ДЕТСКИ ХОР „МИЛКА СТОЕВА”

 

   Детският хор е създаден през 1948 г. от известния педагог, композитор и диригент Борис Ибришимов. Със своята богата 60 годишна творческа биография, бургаският детски хор се нарежда сред най-добрите български хорове в страната.
В годините детският хор е прерастнал в хорова школа, възпитала и създала много известни музиканти, певци и ценители на музиката. Огромният дял за високото ниво, за големите международни отличия и активен културен живот на състава има дългогодишният диригент и ръководител на хора Милка Стоева, заради което през 2003 година детският хор приема нейното име. Бургаският детски хор има важен дял и основен творчески анагажимент при подготовката и реализацията на първия по рода си в България национален конкурс за детска песен „Сладкопойна чучулига”. Провеждан ежегодно от 1980 г. до днес, този конкурс представя, чрез изпълненията на малките бургаски певци, най-новите произведения за деца от български композитори. За 28 години са записани повече от 400 песни, много от които стават едни от най-популярните детски песни на България.
Репертоарът на хора включва произведения от различни епохи и стилове, от най-малката музикална форма на детската песен до големите кантатно-ораторни творби.
Хорът е носител на много международни отличия и награди от престижни хорови конкурси и фестивали. Осъществени са множество концертни турнета в Сърбия, Русия, Чехия, Словакия, Унгария, Полша, Италия, Германия, Франция, Белгия, Холандия, Швеция и др.


МЕЖДУНАРОДНИ ПРОЯВИ И ОТЛИЧИЯ

 

  Първа и специална награда от ХХ-ти Европейски хоров фестивал в Неерпелт, Белгия.
  Награда на публиката и вестник „Млада фронта” от V-ти Европейски хоров фестивал в Оломоуц, Чехия.
  Първа награда – „Златната струна” – от Международния хоров конкурс „Музикални импресии”, Бидгошч, Полша.
  Първа награда от Международния хоров конкурс „Проф. Георги Димитров”, Варна, България.
  Първа награда и награда за фолклорно произведение от Международния хоров конкурс „Бела Барток”, Дебрецен,Унгария.
  Първа и специална награда от Международния хоров конкурс във Верона, Италия.
  Сребърен диплом от Международния хоров конкурс „Рива дел гарда”, Гарда, Италия.
  Първа награда от ХХV Международен хоров фестивал за полифонична музика в Кардица, Гърция.

 Тази статия е разглеждана: 4267 пъти» обратно
Снимки от Бургас
Добави снимка
Неизмазана тухлена селска къща Мандарин Бургас, ФЛОРА 2009 Инкубатори за люпене на яйца Йордановден 2011, Бургас - от Тина Bulgarian Airlines...ама в Кайро обход в търсене на храна парцалки 3 Конкурс прическа Бургас 2009 Флора Бургас 2009 тръби и инсталации Кафе Карамел
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development