Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Градът се превръща в мегаполис. Бургас ще има стар и нов град също като Созопол и Несебър08 Декември 2007, Събота

Архитектите са категорични, че Бургас в момента е тесен град, не е проектиран като голям град и не се развива като такъв. Със задачата да зададат други мащаби на общината  се е заел екипа, който ще изготвя новия Общ устройствен план.

Бургас ще се превърне в  мегаполис и му е нужен нов център, заяви  арх. Петко Йовчев, шеф на екипа, който ще разработва новия Общ устройствен план на града. Колективът ще предложи нов център на града, засега обаче неговото място остава в тайна.
"Сегашният център на града е изчерпал  възможностите си за развитие,  в него няма бъдеще. Ние със сигурност ще търсим нов център. В каква посока ще бъде той е предмет на анализи", заяви още арх. Йовчев. Автор на плана ще бъде колектив от студио "Атика R-5", което спечели конкурса на общината. Договорът е подписан в края на ноември.  В екипа влизат всички бургаски и национални  светила в различни области, свързани с градоустройството. За главен консултант е привлечен арх. Константин Коцев, който е работил стария устройствен план на града. Бившият транспортен министър Александър Александров- консултант  на разширението на Пристанище - Бургас, пък  ще отговаря  за всички транспортни въпроси -морски и въздушни, бившият шеф на мините Илко Бонев ще е специалистът, който ще съдейства на  архитектите с информация за  всички подземни богатства на територията на общината, а Соня Енилова ще прави туристическата визия на Бургас.  Любо Профиров и Таньо Минчев са консултантите по защитени територии, а Цоня Дражева -ще консултира екипа  за културноисторическите паметници в града.  Новият план ще обхваща цялата община, в която попадат и съставните селища.
Бургас е единственият град в страната, чийто нов градоустройствен план ще се разработва от местен  екип. Бургас да стане град, който е обърнат към морето, обеща още архитект Петко Йовчев.
"Морски град сме, но не сме отворени към морето", сподели архитектът. "Да бъдем отворени към морето ще бъде една от основните задачи на проекта, който ще реализираме в няколко стъпки", обясни Йовчев. Със сигурност сегашният квартал "Победа", който е на първа линия до морето, няма да бъде в този вид, загатна още шефът на екипа. "Имаме друго виждане за това място", допълни още арх. Йовчев.
"Бургас е уникален и труден град за планиране, той е ограничен от към езера, но практиката на големите градове е да се развиват от центъра на вън", каза от своя страна арх. Константин Коцев. 
Твърде е вероятно след 20 години да живеем в град  по подобие на Несебър и Созопол със стар и нов град.
В момента в Бургас живеят 300 000 души, а старият план на града, който е разработван  през 1984 година, е предвиден едва за 80 000. Новият ОУП ще бъде оразмерен за 400 000 души. Той ще предвижда нови жилищни площи, както и  зони за високо строителство. "Да небостъргачи ще има, но те няма да са в Морската градина", категоричен бе арх. Йовчев.
Архитектурното бюро ще пусне анкета сред бургазлии на възраст от  25 до 40 години каква е тяхната представа за новия облик на града. Те ще могат да дават  препоръки за бъдещето на Бургас. Допитването до бургаските граждани започва до месец,  едновременно с това от колектива очакват общината да им предостави всички документи,  свързани със сегашните инвестиционни намерения на бизнеса, за да може да бъде съобразен планът с това. Очаква се до април от Атика R-5 да предложат ограничителите на плана, къде какво може да се строи, кои ще са бизнесзоните  и къде ще са жилищните  и рекреативни зони. 
Новият план ще бъде предназначен за следващите 30 години и трябва да бъде готов до 1,5 години, казват още от Атика -5.
От този план бизнесът трябва да е наясно какво може да се строи в бъдеще. Най-вероятно старите промишлени зони ще бъдат натоварени с други функции като високотехнологични паркове и места за бяла промишленост. В момента 60 % от територията на града е заета с промишлени зони и 40 са за всички останали, като в това съотношение Перник е единственият град, който изпреварва Бургас.
Вече е готов градоустройственият план на квартал Крайморие, което е едната жилищна зона в новия план. Очаква се  Експертен  съвет на общината да се произнесе по него и той да бъде приет от Общинския  съвет. Арх. Йовчев определи Крайморие като първата крачка на новия общ устройствен план и естествената връзка на Бургас с морето. "Иска ми се развитието на Крайморие да стане с един мащабен проект, какъвто е този за Града на 21 век, а не къщичка по къщичка, за да зададем модел -еталон  на развитие. За целта ни трябва мощен инвеститор",  заяви още арх. Йовчев. Преди време Тодор Батков декларира, че в северната част на Крайморие ще бъде изграден Град на бъдещето. 
Рибарското селище в смисъла като такова би следвало да продължи да функционира, смятат още архитектите.

Вестник Фактор
http://factor-bs.com/newsSingle.php?article=1918

 Прочетено: 9570 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
4
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 
4
nikefreerun.com
24.09.2014 13:54
0
Order with free shipping both ways available in our online store for ,accessories and more. A vast selection of on sale with discounts from 55% to 80% off and best quality guaranteed.
nikefreerun.com http://www.jjlemonne.com/sitemap.asp?do=nikefreerun.com
3
mladenov
11.06.2009 07:52
0
Никой не е казал, че ще се опропастява сегашния център. Просто ще има нов такъв, а и човека си го каза - СТАР И НОВ ГРАД. Просто кв. "Победа" ще бъде нещо като офис зона с небостъргачи, та да се виждат от морето, знаем за проекта Супер Бургас, за проекта "Черноморец Арена", за кв. "Крайморие" и всички прекрасни неча. Дано до 10 години станат и да живеем в най-европейския българския град. УСПЕХ!!![bouncing]
2
eh
08.12.2007 22:37
0
Плановете на София и Пловдив също са направени от местни специалисти. Какво плямпат тези от Атика врели некипели. Не мога да разбера, хем казват, че центъра е изчерпан, хем искат небостъргачи да строят. Да бутнат 10 къщи инвеститорите и пак да си строят небостъргачи като искат. Защо искат да погубват част от градината.
1
eh
08.12.2007 22:36
0
Плановете на София и Пловдив също са направени от местни специалисти. Какво плямпат тези от Атика врели некипели. Не мога да разбера, хем казват, че центъра е изчерпан, хем искат небостъргачи да строят. Да бутнат 10 къщи инвеститорите и пак да си строят небостъргачи като искат. Защо искат да погубват част от градината.


Снимки от Бургас
Добави снимка
4 Есен в Париж от Бутик Весела Цъфнали череши Йордановден 2011, Бургас - от Тина Великолепието на Париж от Бутик Конкурс прическа Бургас 2009 Конкурс прическа Бургас 2009 ремонт носачи Над Община Бургас Декоративни дървени конструкций
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
5
6
7
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development