Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

АП търси извънсъдебно споразумение с EVN за енергото в Слънчев бряг



06 Юли 2006, Четвъртък


Автор: Burgas Info



Не съм се отказал да търся извънсъдебно споразумение с австрийската компания EVN за електроразпределителното предприятие (ЕРП) в Слънчев бряг. Това заяви изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Тодор Николов в сряда в отговор на журналистически въпрос докъде е стигнало арбитражното дело, което енергийната компания заведе срещу България. Спорът е заради курортното енерго, което бе включено в приватизационния договор с EVN за покупката на ЕРП-ата в Пловдив и Стара Загора.

Цената му бе 25 млн. лв., като неустойката за държавата при нереализиране на сделката е 27 млн. евро. Проваляното на няколко пъти прехвърляне на акциите на енергото на австрийците заради спорове за цената им между акционерите в туристическото дружество “Слънчев бряг” АД, в чиито активи е ЕРП-о, принуди EVN да заведе арбитражно дело срещу България за неизпълнение на ангажиментите й. Процедурите по делото в момента се уточняват, каза Николов. Междувременно общото събрание на “Слънчев бряг” най-сетне се разбра за стойността на ЕРП-то, която бе оценена на 38,86 млн. лв.

Тази сума надвишава записаната стойност в договора с EVN, но според Николов разликата между двете цени може да се поеме от доверителната сметка, разкрита от австрийците по договора за ЕРП-ата в Пловдив и Стара Загора. Ескроу сметката възлиза на 20 на сто от стойността на приватизационния договор в размер на 271 млн. евро. От тази сметка се предвижда да се доплати на туристическото дружество разликата в цените, а EVN да получи енергото. Така ще удовлетворени всички страни в спора и държавният бюджет няма да е ощетен.

Шефът на приватизационното ведомство обяви, че схемата, която ще се предложи на австрийците, е одобрена и от Министерството на икономиката е енергетиката, чака се разрешението на Агенцията за следприватизационен контрол, за да се предложи на EVN и ако те се съгласят, да се спре арбитражното дело.



Прочетено: 2158 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Международен Семинар на фризьорите София МАКЕТ НА ГАЛЕОНА GOLDEN HIND Художник kss Глухарчета Европейка хубава вечер xx Бургаски залез.JPG Неизползваната жп линия в парк Близо до жп гарата
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development