Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Природата срещу строежите в Иракли



03 Юли 2006, Понеделник


Автор: Burgas Info



Поройният дъжд, придошлите води на р.Вая и образувалите се в следствие на продължилият часове наред пороен дъжд свлачища, причиниха свличането на пътя от с. Емона към Несебър, потъването на 4 автомобила на летовници в бурното море и накраха десетки хора да се самоевакуират, ходейки близо един час боси в кал и глина.

3 от свлеклите се землища са именно част от предвидените за строежи на хотели и вилни селища парцели.

Това кара очевидците на стихията да смятат, че промяната на статута на земеделска земя, близо до зони, които се наводняват всяко лято, в годна за урбанизация такава е престъпление, за което съответните органи трябва да поемат отговорността си.

Станалата едва ли не рутинна практика през последните одини за преобразуването на земеделската земя по черноморието, както на Иракли, в годна за строеж, може да се окаже предпоставка за срутвания, разрушения и човешки жертви, ако опасността и природните дадености бъдат подценени заради една парична печалба.
Липсата на инфраструктура и ситуацията в Слънчев Бряг след пороя са достатъчно показателни за опасностите, които грозят строежите близо до палжовете в контекста на променящия се климат в Бългрия, който всяка година носи все повече наводнения.

Макар трудно, летуващите на Иракли не се смутиха от бурята с изключение на хората, оказали се на образувано в следствие на прииждането на реката островче на мясторо на плажа.
Неоспорим е и факът, че падането на една палатка е несравнимо по- малък риск от срутването на хотел, построен върху почва, която поддава.
Именно това е и причината, летувалите този уикенд на Иракли да се измъкнат живи и здрави от стихията, макар и без особената подкрепа на структурите на Гражданска защита и полицията, които се появиха часове след сигналите за нужда от помощ и по телефона са обясниха на закъсали, че нямат достатъчно кадри, които да пратят. Тяхната помощ се състоеше в инсталирането на прогнила дървена стълба на мястото на срутилия се път и зорък поглед върху индианската нишка летовници от другата страна на пътя.

Любителите на дивия плаж споделят, че река Вая всяка година поне веднъж прииждат и "изяждат" плажа - опасност, преодолима за палаткаджиите, но не и за неподготвени за такива условия "all inclusive" туристи.


Прочетено: 2231 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
витраж2 Четвърти рожден ден Исторически музей, Бургас Мото клуб Welcome Предлагаме инкубатори за люпене на яйца хубава вечер  Eroapteka Дива свиня зад решека Созополски къщи Мандарин
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development