Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

НДСВ Бургас против спекулациите с досиетата



25 Май 2006, Четвъртък


Автор: Burgas Info



„НДСВ продължава да отстоява принципната си теза, че трябва да се сложи край на спекулациите по темата с досиетата чрез тяхното огласяване”, заявиха народните представители от НДСВ Соломон Паси и Ангел Тюркеджиев, областният координатор Стоян Стоянов и председателят на Областното събрание Бранимир Петров.

Изработеният от НДСВ и приет от предишното Народно събрание Закон за класифицираната информация напълно урежда този въпрос.
Той предлага реално действащ механизъм за отваряне на досиетата. Според закона документите с изтекъл срок за секретност задължително трябва да се предават в Държавния архив. Това се отнася за всички служби и институции – Министерски съвет, различните държавни служби, Министерство на вътрешните работи, Министерство на външните работи, Генералния щаб, разузнаването.
По документите в Държавния архив всеки български гражданин има достъп по ред и процедура, определени от закона.
За съжаление този механизъм не работи, смята ръководството на НДСВ в Бургас. Законът за класифицираната информация не се следва стриктно, не се изпълнява на практика и то по няколко причини.
От една страна поради съпротивата на съответните институции да позволят на всеки да се рови из техните документи. От друга страна – предаването на тези документи в Държавния архив беше свързано с техническа работа по декласификация на информацията. Още по време на мандата на НДСВ стартира подготовката на подходящи кадри и тяхното обучение, които трябваше да обработят огромен масив от информация.
Политическата воля на НДСВ за отварянето на досиетата на практика демонстрира самият Министерски съвет в предишния управленски мандат, който предаде всичките си декласифицирани документи на Държавния архив. По същото време в МВР и МВнР също стартира този процес, което сега позоволява на сегашното правителство да предаде разсекретените документи в архива
НДСВ не вижда причини за неизпълнението на приетия закон. Ние категорично се противопоставяме на изборното използване на досиетата със спекулативна цел от различни ведомства, които искат да играят ролята на филтър между гражданите и досиетата.
Подборното изнасяне на разсекретена информация на порции и по различни поводи може да има само нездравословен ефект върху българското общество и да деморализира нацията в един толкова важен за страната момент.


Прочетено: 2800 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Йордановден 2011, Бургас - от Тина pepi Строителна фирма ES.TI.&.aDDesign ЕООД само черноморец бургас Вече съм голяма Детски къщи Teddys house Един Три девойки ученички Жълто подрумиче Учебници CALLAN метод
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development