Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

В Несебър учредяват Асоциация на фолклорните творци



16 Март 2006, Четвъртък


Автор: Burgas Info



Фолклористи от цяла България ще се съберат отново в Несебър за учредяване Асоциация на фолклорните творци и изпълнители в страната ни.
Срещата , която ще се състои на 17.03.2006 г. /петък/ от 16.00 ч. в Конферентния център в старинния град ,е следствие от провелата се през месец ноември м.г. Национална конференция на фолклористите у нас. Престижният форум се организира от община Несебър и инициативен комитет в състав: проф.Милчо Василев – композитор, завеждащ катедра „Музикален фолклор” при АМТИИ – гр.Пловдив, Теодоси Спасов – музикант, композитор, директор „Музикални състави” - БНР, Георги Андреев – композитор, главен диригент на НФА „Филип Кутев” – гр. София, гл.асистент Петър Кацаров, завеждащ катедра „Педагогика и психология” при ПУ „Паисий Хилендарски, Данислав Кехайов – народен певец, директор на ООШ по изкуствата – гр.Несебър.
Ноемврийският форум завърши с изготвена ясна проекто-програма за запазване и развитие на българския музикално-танцов фолклор, която беше представена за одобрение в Министерство на културата, Комисията по култура, СЕМ, БНТ, БНР, както и на всички заинтересовани обществени институции и организации.
В нея специалистите поставиха искане да се разкрие отдел „Фолклор” към Министерство на културата, който да контролира дейността, свързана с цялостната политика за изследване, съхранение, развитие и популяризиране на фолклора у нас и в чужбина, както и да се създаде закон, чрез който всяка държавна медия ежедневно да излъчва българска народна музика и танц. В проекто-програмата залегна и предложение да се уеднаквят и утвърдят от МОН учебните програми по специален предмет /народни инструменти, народно пеене и хореография/ в СОУ с профил ”Музика и хореография”. Специалистите поискаха да се създаде Национална комисия, която да подпомага цялостно дейността на НУФИ „Филип Кутев”, НУФИ – Широка лъка, фолклорните паралелки към НУИ „Л.Пипков” – гр.София, „П.Пипков” – гр.Плевен, НУИ – гр.Варна, както и да се премине към цялостен учебен цикъл начално, средно и висше образование.
Към настоящия момент пред представителите на Инициативния комитет подкрепа и съдействие са афиширали председателят на комисията по култура към НС – Нина Чилова, както и експерти към МК. От страна на отговорните институции е поет ангажимент, след учредяване на Асоциацията да се организира Кръгла маса, на която ще се поставят проблеми, свързани със съхраняване и развитие на българския музикално-танцов фолклор.



Прочетено: 2744 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Връзка ograda Приятелки в три цвята Извор на Марина река pepi ПАРЦЕЛ В ПАЗАРДЖИК Забранено за нудисти пепита Есен 2011 /Парка срещу Окръжна болница/ Есен в Париж от Бутик
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development