Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Петима задържани за трафик на бременни жени



09 Февруари 2006, Четвъртък


Автор: Burgas Info



Нови 13 случая на трафик на бременни жени с цел раждане и осиновяване в Гърция разкриха служители на НСБОП съвместно с колегите си от РДВР-Сливен и Бургас и следователи от НСлС.
По време на проведената операция в сряда са задържани общо петима мъже – един от Сливен и четирима в Бургас.
Установените случаи са за периода от 2004 г. досега. Предстои да бъдат извършени проверки за трафик и през предходни години.
Младите българки, основно от бедни и многодетни семейства, били принуждавани да продават бебетата си чрез икономически натиск.
Един от основните организатори на схемата - М.Щ. на 37 години от Бургас, разполагал със значителни средства, които давал назаем на финансово затруднени семейства. По-късно, когато фамилията не успява да върне парите, той се явявал в ролята на благодетел със спасителен ход и възможност сравнително лесно да бъде обезщетен за заема.
Той предлагал на младите жени да забременеят, а впоследствие да родят и продадат детето си в южната ни съседка.
Мъжът обещавал сигурен канал за извеждането им през границата, както и всички формалности по намирането на гръцки клиенти и узаконяването на осиновяването в гръцкия съд.

Друг от престъпната група - 47 годишният Х.А. от Сливен имал за задача да обикаля района и да убеждава вече бременните да продадат децата си срещу добро финансово възнаграждение. Обикновено на бъдещите майки били предлагани между 3 и 6 хиляди лева на бебе. Накрая обаче повечето от тях получавали по-малко от обещаните суми, а три въобще не получили и лев.
Към престъпната общност били привлечени още трима души -36 годишният М.А, 28 годишният И.Х. и 40 годишният Й.А., и тримата от град Камено, Бургаско, които се грижели за транспортирането на бъдещите родилки през границата.
Полицейското разследване е разкрило, че заради затягането на контрола освен през граничния пункт Кулата е използван и друг маршрут – с ферибот през Италия, а оттам за Гърция.
Още с потеглянето от Сливен или Бургас, на бременните им били отнемани международните паспорти. Те били показвани на граничния контрол и отново прибирани.
В Гърция жените били настанявани в апартаменти-бази най-вече в градовете Алмерос, Волос, Катерини и Янина, където бъдещите майки изчаквали термина под постоянен контрол. За да спестят разходи, организаторите на канала карали бременните принудително да раждат в края на осмия месец с операция. Една от жертвите - непълнолетно момиче, заминала за Гърция за да работи, но впоследствие, бременна в осмия месец била упоена, за да се предизвика преждевременно раждане. В друг от случаите бебето било родено в България, изведено е в Гърция с български паспорт, но в документите за осиновяване е записано без имената си, като българският акт за раждане и паспорта му са били укрити. Една от жените отказала да продаде детето си и заплашила организаторите на канала, че ще ги предаде на полицията, след което новороденото е прехвърлено в България през границата, укрито в автомобил.
Престъпното деяние по незаконното осиновяване на българските бебета се извършва изцяло на гръцка територия.
След раждането започва тримесечна процедура, която завършва със свидетелство от страна майката пред съдия, че е съгласна грижата за детето й да бъде поверена на новите гръцки родители. Затова заплащането на “продажбата” ставало на два пъти – веднъж при започване на процедурата, а втори път – след решението на съда. За удоволствието да си осиновят българско бебе гърците давали по 15 000 евро, като момчетата стрували по-скъпо.
През трите месеца на срока на процедурата по гръцкия закон, майката била принуждавана да работи нелегално, за да покрива разходите по пребиваването си.
В НСлС са образувани 18 следствени дела за трафик на новородени, 11 от които са за Гърция. Срещу един от задържаните през миналата година е образувано следствено дело за посредничество при продажбата на дете.
Трима от петимата задържани вече са уличавани от МВР за нелегално преминаване на границата.



Прочетено: 3251 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Преминаването забранено! моите цветя Морска градина Бургас старина Флора Бургас 2009 зад облаците плахо наднича... Труженики моря КАЩА 20КМ ОТ БУРТАС Зима в Странджа Лампа
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development