Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Нова сграда и библиотека отчете читалища “Яна Лъскова” в Несебър



07 Февруари 2006, Вторник


Автор: Burgas Info



В края на миналата седмица, членовете на несебърското читалище „Яна Лъскова” проведоха своето Отчетно-изборно събрание. В залата присъстваха 131 от имащите право на глас участници в Общото събрание /179 са действителните членове/.
Отчете се един по-дълъг период /2000 г. – 2005 г./, тъй като това настоятелство трябваше да подготви съставите и членската маса за 100-годишния юбилей от основаването на читалището.

„Отчетния период ще остане като един от най-успешните в развитието и живота на читалището, дори само защото в чест на знаменателния юбилей се сдобихме с нова сграда, нова читалищна библиотека и възстановихме почти всички форми на самодейност, съществували през годините.” – подчерта в отчетния си доклад секретарят на читалището и гл.специалист „Култура” при община Несебър Златин Чаушев. Той наблегна още на факта, че само в последните две години общината е инвестирала в ремонт, строителство и обзавеждане на несебърското читалище над 1 200 000 лв. и още над 200 000 лв. за дейностите на съставите. „Това е над 15% от общинския бюджет, а като се има предвид факта, че в републиканския бюджет за култура се отделят под 3%, всеки би могъл да направи извод и преценка за отношението на община Несебър към културата.” – добави още Чаушев.

Знаменателни за всички читалищни дейци ще останат думите на големия български поет Евтим Евтимов при откриването на читалищната библиотека в новата част на Несебър: ”Знам много случаи, когато библиотеки се превърнаха в заведения, но Несебър е единственият град в България, който закри заведение, за да открие библиотека.”

С гордост секретарят на читалището сподели, че се чувства изключително поласкан от щедрите меценатски жестове на общината, което според него е знак, че наистина се осъзнава изключителната духовна и културна стойност на това най-българско и най-самобитно дете на народния гений – читалището.

В доклада беше проследена дейността на всички читалищни състави през отчетния период, както и поставени акценти пред проблемите и задачите, върху които тепърва ще се работи. Най-вече необходимостта от интегриране на млади хора в любителското художествено творчество, както и в максимално високите изисквания и критерии, които отговарят на Несебър като единствен град – Световно културно-историческо наследство.

По доклада на секретаря на читалището и на председателя на проверителната комисия, бяха направени много и съществени изказвания, препоръките от които ще бъдат неминуема част от бъдещата работа.

За председател на Читалищното настоятелство, също с явно гласуване, беше избрана Миглена Щерионова.

Първото заседание на новото настоятелство е насрочено за 10.02.2006 г. /петък/ от 16.00 ч. в Конферентен център „Несебър”.


Прочетено: 5228 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
1
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
ahtopol Великденско яйце Старите бургазлии разказват Конкурс прическа Бургас 2009 Тройно дестилирана украинска водка Курсове по Регресивна Терапия в Институт за Регресивна и Реинкарнационна Терапия – Уъркшопове – Индивидуални сесии по регресия Египет лека вечер фонтанът на площада Животът продължава
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development