Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Държавата да предложи цялостна политика за запазване и развитие на музикално-танцовия фолклор у нас



24 Ноември 2005, Четвъртък


Автор: Burgas Info



Национална конференция, която събра в Несебър близо 100 специалисти, изявени дейци в областта на фолклора, завърши с изготвена ясна проекто-програма за запазване и развитие на българския музикално-танцов фолклор.

Да се разкрие отдел „Фолклор” към Министерството на културата, който да контролира дейността, свързана с цялостната политика за изследване, съхранение, развитие и популяризиране на фолклора у нас и в чужбина.
Специалистите искат да се създаде закон, чрез който всяка държавна медия ежедневно да излъчва българска народна музика и танц.
С цел оптимизиране ефективността на възпитанието, обучението и образованието на подрастващото поколение, съобразно с изискванията на държавните образователни стандарти и проблема за националната идентичност, да се наблегне върху изучаването на българския музикално-танцов фолклор в детските градини, ОУ и СОУ. Това поставят на първо място в раздела „Фолклорно музикално и танцово образование” фолклористите.
В тази връзка те предлагат да се уеднаквят и утвърдят от Министерството на образованието учебните програми по специален предмет - народни инструменти, народно пеене и хореография в СОУ с профил ”Музика и хореография”.
Специалистите искат да се създаде Национална комисия, която да подпомага цялостно дейността на НУФИ „Филип Кутев”, НУФИ в Широка лъка, фолклорните паралелки към НУИ „Л.Пипков” в София, „П.Пипков” в Плевен и НУИ във Варна.
Също така да се премине към цялостен учебен цикъл начално, средно и висше образование.
Особено е наложително час по-скоро да се изработи план и програма за увеличаване на интеграционни връзки между фолклорните училища и паралелки със специализираните ВУЗ – ве в страната, заяви проф. Милчо Василев – композитор, завеждащ катедра „Музикален фолклор” при АМТИИ в Пловдив, член на Инициативния комитет.
Настоящата проекто-програма ще бъде представена за одобрение в Министерство на културата, Комисията по култура, СЕМ, БНТ, БНР, както и на всички заинтересовани обществени институции и организации.



Прочетено: 2108 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Стилът на знаменитостите Български секс магазин Бул Христо Ботев в Бургас Ботева закачалки 1 Конкурс прическа Бургас 2009 Паметник на незнайния войн Щрауси край Грудово Българско село БИО КАМИНИ МОЖЕМ ДА ЗАДОВОЛИМ ВСЕКИ ВАШ КАПРИЗ Конструкция Черноморец Бургас
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development