Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

В Бургас продължава програмата за кариес-профилактика на деца чрез флуорирано мляко



10 Ноември 2005, Четвъртък


Автор: Burgas Info



В петък сдружение “Стоматологично здраве” съвместно с Община Бургас и Фондация “Бороу дентал милк” ще проведат детски Празник на здравите зъбки. Празникът е част от Програмата за профилактика на зъбния кариес при деца от 3 до 6 години чрез флуорирано мляко.
Инициативата ще стартира в 16.30 часа в Спорта зала “Младост”.
Ще бъде представена тематична куклена постановка и ще бъдат наградени деца, участвали в конкурса за най-добра рисунка на тема “Аз пия флуорирано мляко и имам здрави зъбки” .

Програмата за кариес-профилактика на деца чрез флуорирано мляко в организирани детски контингенти, е уникална в света и се базира на комбинирания благотворен ефект на флуора като профилактично средство и млякото като пълноценен хранителен продукт, необходим за развитието на детския организъм.
В България програмата стартира още в края на 1988 година в детските градини и училищата на общините Пловдив и Асеновград под егидата на Световната здравна организация (СЗО) и с участието на Министерството на здравеопазването, общинската администрация в споменатите два града и Фондация "Бороу дентал милк"- Англия (БДМФ).
Поради доказания ефект при редукцията за зъбния кариес, липсата на всякаква друга организирана стоматологична детска профилактика в България и общото влошаване на зъбния статус на българските деца през изминалото десетилетие, през 1996 година е решено програмите да продължат до 2001 година, обхващайки всички деца от детските градини в цялата страна на възраст от 3 до 6 години.
През май 2002 година, въз основа на решение на съответните общински съвети за присъединяване към програмата, между общините Бургас, Стара Загора, Велико Търново и Шумен, Министерството на здравеопазването и Фондация „Бороу” са подписани Протоколи за сътрудничество по изпълнението на Програмата за кариес-профилактика при деца чрез флуорирано мляко за периода до 2005-2007 година.

Заедно с общините Пловдив и Варна, които продължават участието си, програмата обхваща понастоящем над 30 000 деца на възраст от 3 до 6 години в детските градини.

Фондация "Бороу"- Англия оказва методична и логистична помощ, а също предоставя съответен финансов ресурс във връзка с клиничната оценка, флуорния мониторинг и здравната просвета.

Понастоящем флуорираното мляко в България се произвежда от "Млечна промишленост" А.Д. - Пловдив, предприятие на ОМК.
Ценовата разлика между флуорираното мляко и млякото с аналогични показатели без флуор е незначителна и по правило не обременява допълнително общинските бюджети.
Децата консумират флуорирано мляко 180-200 дни в годината. Това, както сочи досегашният опит в България, води до редукция на зъбния кариес с около 50%. Използването на флуорирано мляко в дозите за концентрация на флуор определени от СЗО е абсолютно безвредно.
Децата, които го приемат обаче, не бива да приемат същевременно други флуорни профилактични средства като флуорни таблетки, флуорирана сол и минерални води с повишено съдържание на флуор отбелязано на етикетите.
Това, естествено, не се отнася за зъбните пасти.
За да съдейства за по-доброто координиране на дейностите по разширяването на програмата в България, през май 2001г. е учредена Национална консултантска група към Фондация „Бороу” с участието на представители на водещите институции по изпълнението на програмата, включително на Министерството на здравеопазването и на общините Бургас,Пловдив, Варна, Стара Загора, Велико Търново и Шумен, на Съюза на стоматолозите, на Колаборационния център на СЗО и Фондация "Бороу"- Англия.
Сред членовете на Националната консултантска група са и заместник-кметът на Бургас д-р Атанас Бошев, а също други заместник-кметове, ръководители на дирекции "Здравеопазване" и здравни експерти от общините, включени в програмата.
Общинското ръководство на Бургас заслужава да бъде поздравено за решимостта, с която осъществява програмата.
Едва ли може да има съмнение, че окончателната оценка на нейната клинична ефективност, която ще бъде изготвена през 2008 година от авторитетни експерти на СЗО – Женева, ще даде мощен стимул за по-нататъшното продължаване на програмата, е становището на Любен Николов, председател на НКГ, консултант на Фондация «Бороу».



Прочетено: 9038 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
1
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Велодорожка къща на 20км от бргас ФАРА НА АХЕЛОЙ Стилът на знаменитостите Конкурс прическа Бургас 2009 ПЕПИ моят изгрев камини всичко за отопланието Бул Христо Ботев в Бургас Лятната естрада в Морската градина
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development