Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Български печат - четвъртък, 27 октомври



27 Октомври 2005, Четвъртък


Автор: Burgas Info



Всички вестници публикуват съобщения, анализи и репортажи за убийството на българския банкер Емил Кюлев вчера на столичен булевард и свързаните с това убийство последствия за България, която току-що научи от доклада на Европейската Комисия, че изостава в няколко области, включително борбата с престъпността.
"Държавата на война с бандитизма"- това според вестник ТРУД е пряката последица от вчерашния разстрел, както го нарича изданието, на Емил Кюлев. "Убийство, с което е търсен политически ефект", цитира вестникът думи на президента Георги Първанов.

МОНИТОР също цитира президента Първанов с думите му "Разстрелът на Емил Кюлев е целенасочена провокация към еврочленството", като допълва и мнениието на премиера Станишев, според когото покушението е символично след критиките на ЕС. "Управляващите вкупом обявиха убийството на банкера за политическо. Вътрешният министър Петков съобщи в Народното събрание, че разстрелът на Кюлев е удар срещу държавата и е организиран от кръгове, които не искат България да влезе в ЕС", пише МОНИТОР.

"Румен Петков обяви извънредни мерки", съобщава на първа страница 24 ЧАСА и допълва картината с вестта, че по улиците на София крачат барети и жандармерия. "Часове след разстрела кризисният щаб начело с вътрешния министър Петков обяви извънредни мерки, включващи искане за спешно приемане на закон за борба с организираната престъпност", пише всекидневникът. 24 ЧАСА съобщава, че богатият българин е ходел пеша и без охрана. Според вестника засадата на булевард "България" в столицата била репетирана и нападателят, който е бил без маска, е избягал пеша.

Повечето вестници отделят време за изброяване на собственостите на убития банкер.Основният авоар на Кюлев е финансовата група ДЗИ, която включва животозастраховане, общо застраховане, здравно осигуряване, пенсионно осигуряване, ДЗИ Банк и ДЗИ Лизинг, ДЗИ Инвест, ДЗИ Туризъм. Освен това банкерът е притежавал морския комплекс "Ривиера" и интерхотел "Сандански". К акто пише 24 ЧАСА, Кюлев е разполагал "с бизнес за 1 млд и 200 млн лева". Вестникът цитира главния прокурор Филчев, който заявява, че бизнесът на Кюлев е бил чист.

"Държавата срещу мафията", обявява от първа страница ДУМА и пише, че вътрешният министър е обявил война на престъпността. "Европа ще ни е съюзник в битката срещу Октопода", обявява вестникът, който изброява 15 убийства в страната от януари до сега.На фона на изказани в печата опасения, че убийството ще предизвика негативна реакция срещу членството на България в ЕС, вестник ДУМА пише днес, че представителят на ЕК за България Димитрис Куркулас е оптимист за членството на страната през януари 2007.

В същото време вестник ДНЕВНИК пише, че политиците в България масово са определили покушението срещу Емил Кюлев за заплаха за членството на страната в ЕС.

ТРУД дори илюстрира последиците за реномето на страната със статия под вестта за убийството, в която пише : "България ли? Там убиват банкери". "Какъв Европейски съюз, какъв 1 януари 2007? София надмина Чикаго от времето на Ал Капоне", пише ТРУД. Вестникът публикува и друга статия, в която четем: "Брюксел казва имате сериозен проблем".

НОВИНАР публикува новината за убийството на първа страница и пише: "Банкерът издъхна докато Петков и Петканов разясняваха мерките срещу престъпността".

СТАНДАРТ прави сравнителен анализ на ситуацията с корупцията в България и Румъния като стига до определени изводи, които звучат така на вътрешните страници на вестника: "Румъния не завъди мутри и групировки. При комшиите властта запази твърда ръка и след падането на социализма". Според вестника има реален шанс заради мафията България да бъде приета само частично в ЕС. Вестникът цитира лондонския ТАЙМС, като според цитата британското издание е на мнение, че в случая и на България и на Румъния "по-вероятно е отлагане на членството". В самата Румъния вестник АДЕВАРУЛ също взима отношение по случилото се в София и СТАНДАРТ цитира заключението му: "София и Букурещ сме от един дол дренки".

ТРУД пише за закон, който според вестника, ще защитава престъпниците. "Глоба до 100 000 лева заплашва медиите, ако разкрият и съобщят далаверите на министри, депутати, областни управители или редови граждани съгласно промените в закона за защита на личните данни, приет на първо четене от парламента вчера", съобщава вестникът.

Пак в ТРУД четем съобщение, че НАТО ще проверява България. Вестникът съобщава, че през ноември от алианса ще пратят група за проверка на проектите за модернизация на българската армия."

Вестниците отделят място и за мисията на МВФ, чийто двуседмичен престой не доведе до съгласие с българските власти. "Бюджет 2006 запазва статуквото си и разходите ще са 40% от брутния вътрешен продукт, като се залага нулев дефицит", пише ДНЕВНИК и допълва, че според МВФ фискалната политика за 2006 е неадекватна. "Фискалната рамка спъна преговорите с МВФ", съобщава вестникът. "За трети път МВФ си тръгва без съгласие със София", пише СЕГА. "Фликеншийлд пак реже кредитите", съобщава СТАНДАРТ.

Всички вестници не пропускат кметската тема – изборите за кмет в столицата и други селища в страната ще се проведат тази събота. Повечето вестници предричат най-много гласове за генерал Бойко Борисов в битката за столичното кметство, но всички вестници очакват да се стигне до балотаж в София.

"Училището е задължително до 7-ми клас", съобщават СТАНДАРТ и ТРУД. От 2006 година основното образование да е до 7-ми, а не до 8-ми клас, както до сега в България – това предвижда програмата за образованието до 2015 година, представена от министър Даниел Вълчев.



Прочетено: 2725 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Sunrise жажда за светлина отбор pepi Египет Тройно дестилирана украинска водка приятелки Река Сена, Париж от Бутик Театър за драма. опера и балет, Бургас ll Арменската черква Сурп Хач
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development