Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

ДВАМА НОТАРИУСИ ОСТАВЯТ ПРИМОРСКО БЕЗ СЪД?



21 Октомври 2005, Петък


Автор: Burgas Info



Китното черноморско градче Приморско още си няма съд, но пък вече си има Съдебна палата. Новината, че общинарите са "обзавели" бъдещите съдии с храм на правото, озадачи посветените в правосъдните работи, защото по този повод във Върховния административен съд (ВАС) се води дело, което все още не е приключило.
Висшият съдебен съвет (ВСС) взе решение да разкрие районен съд в Приморско на 6 юли 2005 година. Идеята е на "жълтия" министър на правосъдието Антон Станков, който в навечерието на парламентарните избори (на 25 юни) внесе във ВСС съответното "мотивирано предложение". Какви точно са статистическите основания на бившия правосъден шеф да ощастливи жителите на Приморско с цяло съдилище не е известно. Запознати обаче споделиха с "Параграф 22, че основният аргумент, с който ВСС е бил убеден да гласува "за", гласи горе-долу следното: по време на активния туристически сезон в курортния град се случват толкова много "неща", че магистратите от Районен съд - гр. Царево, направо изнемогват.
Дори кратка "разходка" в ИНТЕРНЕТ е достатъчна, за да види, че Приморско няма нужда не от районен, а дори от... квартален съд. Доказва го една елементарна статистика: в едноименната община живеят общо 5845 души, от които 3034 са жители на гр. Приморско. А броят на техните дела, които всяка година се гледат в Районен съд - гр. Царево, са не повече от 100 (приблизително 70 граждански и 30 наказателни).
Съгласно решението на ВСС от 6 юли 2005 г. Районният съд в Приморско трябва да заработи на 1 януари 2006 година. В новосъздадения съдебен район влизат гр. Приморско и селата Китен, Ясна поляна, Ново Паничарево, Веселие и Писменово. Само две седмици по-късно обаче - на 20 юли, двама нотариуси от гр. Царево - Мария Василева и Димитър Чалъков, атакуваха решението на ВСС пред Върховния административен съд.
В жалбата си нотариус Мария Василева твърди, че ВСС е нарушил Закона за административното производство, тъй като не е поискал мненията на заинтересуваните органи и институции: Районен съд - гр. Царево, Бургаската окръжна следствена служба, Нотариалната камара и Бургаската регионална камара на нотариусите. "Особено съществен порок на решението на ВСС е отсъствието на указание кои селища от районите на Районен съд - гр. Царево, и на Районен съд - гр. Бургас, се изключват от юрисдикцията им", пише в жалбата си тя. Накрая тя хем индиректно обвинява ВСС, че й отнема от насъщния, хем го предупреждава за опасността съдебен район Приморско да остане без свой нотариус.
"Създаването на нов съдебен район, който изважда от досегашния съдебен район на съда в Царево определени населени места и прилежащите им територии, ограничава компетентността ми чрез географско изключване на част от територията", казва в жалбата си Мария Василева.
И жената е съвсем права. Съдебен район гр. Царево обслужва 13 063 души. След създаването на съда в Приморско обаче от тази бройка трябва да отпаднат 3700 души, т. е. - в Царево остават само 9363 предполагаеми "пациенти" на Темида. Според чл.3 от Закона за нотариусите и нотариалната дейност (ЗННД) "районът на действие на нотариуса съвпада с района на съответния районен съд", което означава, че Мария Василева няма да има право да работи в съдебен район Приморско. Едновременно с това чл.10, ал.1 от ЗННД постановява, че "местата за нотариуси в определен район не могат да бъдат по-малко от две. На 10 000 жители в определен район се открива едно място за нотариус". Това означава, че ако ВАС отхвърли жалбата на Василева, Царево ще трябва да се раздели с единия от двамата си нотариуси, а Приморско никога няма да си има свой, тъй като по никакъв начин не може да "закръгли" жителите си на 10 хиляди.
В жалбата си до Върховния административен съд (ВАС) другият нотариус Димитър Чалъков пише, че проблемът е доста по-сложен от простото изваждане и събиране. В момента Приморско, Китен и с. Писменово присъстват едновременно в териториалните граници на Районен съд - гр. Царево (съгласно решение на ВСС от 14 юни 1995 г.), и на новоразкрития съдебен район около гр. Приморско. По същия начин стои и въпросът със селата Веселие и Ново Паничарево, които са включени едновременно в два съдебния района - на Бургас и на Приморско. И накрая, твърди нотариус Димитър Чалъков в жалбата си, решението на ВСС от 6 юли нарушава чл.3, ал.2 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), според който структурата на прокуратурата съответства на структурата на съдилищата. Което означава, че ако районният съд в Приморско стане факт, курортното градче задължително трябва да се сдобие и с районна прокуратура.
В четвъртък (13 октомври) жалбите на двамата нотариуси бяха разгледани в открито заседание от тричленен състав на Върховния административен съд. След като изслушаха страните по делото, върховните магистрати обявиха, че ще се произнесат в установения от закона 30-дневен срок. Тяхното решение може да бъде положително (за Висшия съдебен съвет), но може да бъде и отрицателно, т. е. - двамата нотариуси да спечелят делото.
При всички положения обаче отсега е ясно едно: амбициозните общинари в Приморско ще се разминат с идеята навръх Нова година да вдигнат тост за бляскавото бъдеще на "собствения" си съд. Не за друго, а защото дори нотариусите да загубят битката във ВАС, същинското изграждане на едно съдилище е далеч по-сложно, отколкото гласуването на решение за неговото изграждане.


Прочетено: 6249 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Конкурс прическа Бургас 2009 хотел приморец ПАРЦЕЛ В ПАЗАРДЖИК Есен 2011 /Парка срещу Окръжна болница/ Преминаването забранено!  Eroapteka димитров ден Летния театър на Бургас Странджа през есента горноезеровски циганин Красимир Балъков Лалета от Бутик
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development