Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Лов на вещици тресе общински съветници



14 Октомври 2005, Петък


Автор: Burgas Info



Общинските съветници вдигнаха вчера наздравица за празника си- Деня на българската община, и си обещаха да работят за нейния просперитет. Ако може обаче без да им налагат хомот. Защото голяма част от тях така възприемат Правилника за етично поведение и упорито отбягват да го гласуват.
Етичният кодекс събира прах вече 7 месеца и няма изглед да се приеме скоро.Негови вносители са общинските съветници Тодор Стамболиев, Димитър Стоянов, Соня Георгиева и Георги Дракалиев, които на 14 февруари са вкарали докладна за разглеждането му в комисията по култура, която е водеща в случая. От тогава ни вопъл, ни стон- става ли кодексът, какви са възраженията , плюсовете и минусите. Мълчат и от правната комисия , която също има думата.
Обяснението е много просто. И най-беглият прочит показва, че етичният правилник е пропит с модерен европейски дух, който спира прояви като облагодетелстване заради служебно положение, шуробаджинащина, връзкарство и все от този род балкански рецидиви.
“Може би съветниците се страхуват от лов на вещици или възприемат кодекса като начин за саморазправа”, коментира вносителката Соня Георгиева.
Тя и колегите й Стамболиев, Стоянов и Дракалиев са написали етичния правилник, вдъхновени от семинар на западни лектори. Четиримата са представители на различни политически партии – Българска социалдемокрация, Партия на зелените , БСП и ВМРО и не могат да бъдат обвинени в заговор или партиен диктат спрямо друга формация.
“Внесохме проекта с надеждата, че ще бъде приет още на първа ръка, но срещна съпротива от някои съветници”, коментира Тодор Стамболиев, който е и юрист. Той отказа да назове “бунтарите”, но обяснението му за отпора срещу етичния кодекс е , че “ще наруши нечии лични стратегически интереси от финансова и материална гледна точка”. Това се налага и от прочита на текстовете в правилника , в които никъде не е посочено, че ще има отзоваване на съветници, а само забележка, предупреждение или временно изваждане от работата на дадена комисия. Тако , че отпорът не е заради едната заплата.
“Аз съм на принципа по-добре да има лош закон, отколкото никакъв. Лошият винаги може да се коригира”, каза Стамболиев.
“Явно има неразбиране от някои съветници или просто не желаят да се обвързват с нормите в кодекса”, в този дух коментира и Георги Дракалиев отказа от приемането на етичния кодекс.
Според другия вносител Димитър Стоянов етичният правилник се нуждае от преработка преди да влезе за обсъждане в зала. Той е на мнение , че водещата комисия в случая трябва да е по законност и обществен ред.
“Колегите трябва да ни разберат, че нямаме за цел този кодекс да работи като механизъм за извиване на ръце”, успокоява Стоянов. Той е наясно с опасенията на някои съветници, но е категоричен , че подобен правилник трябва да има в Бургас.
Кодексът не е задължителен , а препоръчителен.
“Въпреки това ще е само от полза за работата ни, независимо че последната дума пак ще е на мнозинството”, коментира Стоянов.
Лена Бъхчеванова, председател на Общинския съвет:
-Смятате ли ,че с приемането на този етичен кодекс ще се подобри работата на общинския съвет?
-Няма как да не се подобри. Етичните норми залегнали в кодекса, малко или много ще рефлектират в качеството на вземаните решения. Ще се явяват един вид вътрешна спирачка- всеки ще се замисли, правейки едно предложение, дали постъпва правилно според правилника за етично поведение.
-Според Вас този правилник може ли да се приеме като договор с обществеността?
-Абсолютно. С този кодекс ние заявяваме пред избирателя, че ще спазваме тези и тези етични норми. В противен случай той ще разбере, че ги нарушаваме и ще бъде в правото си да ни потърси сметка.
-Съветниците обаче се отчитат пред партиите, които са ги издигнали, и те могат да им потърсят сметка, ако не си изпълняват ангажиментите.
-Смятате ли , че го правят?!
-Не може ли да се мине без етичен кодекс? В края на краищата всеки общински съветник трябва да се съобразява с някакви морално –етични норми, а не да чака да бъде поучаван как да се държи.
-По принцип е така. Но какво пречи да гоима кодекса?! Щом Бог е решил, че десетте божи заповеди – не кради, не убивай и т.н., трябва да бъдат написани, защо и етичния правилник да не бъде на хартия. Така той ще има стойност и възпиращ ефект срещу някои негативни прояви.


Прочетено: 2016 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Мебелна Фабрика ДИЕЗ Флора Бургас 2009 Мой хороший знакомый из Бургаса созопол бял минзухар Машините на Леонардо Почистваща фирма Варна Първа копка Етнографски музей Бургас Конкур глазами зрителя  мебели,кухни,вградени гардероби,спални,легла,секции,антрета,детски стаи,мебели за хола,офис мебел по поръчка
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development