Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Екс- правителството заложи приватизацията на 11 златни имота



26 Септември 2005, Понеделник


Автор: Burgas Info



Скорострелно правителствено решение взето ден преди парламентарните избори залага приватизацията на 11 апетитни държавни спортни бази. Касае се за имоти в Боровец, Самоков, Пампоров, София, Кърджали. В списъка попада и разположената на брега на морето национална ветроходна база в Несебър. Това е златен терен в началото на провлака към стария град. Национална ветроходна база включва близо 3 000 квадратни метра пристан и 1 500 квадрата вълнолом. В Несебър вече се говори, че апетитното място е отдадено за 10 години напред без търг и конкурс и сега там се подготвя строителство на луксозен хотел. Базата е начело в списъка спортни имоти, които правителството на Сакскобургготски е прехвърлило от Министерството на младежта и спорта на ЕАД “Национална спортна база”. Едноличен собственик на капитала е държавата, но прехвърлянето променя статута на терените като ги превръща от публична държавна в частна държавна собственост. По този начин те вече могат да бъдат продавани и отдавани под наем, без да се гарантира, че бъдещото им предназначение ще бъде отново свързано със спорта. Според юристи, съществува реална възможност казусът да се превърне в добре отработена през годините схема за скрита приватизация.
Решението на МС за прехвърлянето на имотите към ЕАД – то е взето на 24 юни 2005 г. Месец по- късно Софийски градски съд вписва в Регистъра на търговските дружества “Национална спортна база” ЕАД, като увеличава капитала на дружеството с близо 15 млн. лева- общата стойност на която са оценени 11- те спортни имоти.
Правителството аргументира решението си с “отпаднала нужда от недвижими имоти – публична държавна собственост”. Т.е. оказва се, че министерството вече няма нужда от имоти като Национална ветроходна база – Несебър, Национална ветроходна база – язовир Искър, Национална спортна база – Пампорово, Национална алпийска ски база “Боровец”, Национална база за биатлон - Боровец и мн. др. 15 дни след решението на МС, тогавашният министър Васил Иванов Лучано , в качеството си на едноличен собственик на капитала на “Национална спортна база” ЕАД издава решение, с което апортира недвижимите имоти в капитала на дружеството.
Националната ветроходна база в Несебър е “погълната” от ЕАД – то с пристанищното си съоръжение, пристана и вълнолома. Освен нея, дружеството вече придобива правото да отдава под наем терени и обекти като - хотелска сграда с площ 532 кв. м. в район “Панчарево”- язовир Искър, масивна двуетажна сграда с ресторант, фитнес център в Пампорово, ски писти и трасета за лифт в “Боровец” и Самоков и др.
“Има голяма опасност тези бази да фалират и това да доведе до тяхната приватизация”, заяви олимпиецът Христо Марков. “Експравителството трябваше да направи списък с приоритетните спортни бази от национално значение. За да се съхранят и развиват правилният подход е те да се отдават на концесия. Така се гарантира тяхната стабилност, за да не се стига до фалит. Това е правилния подход, за да се обслужва спорта, а не нечии интереси”, допълни Марков.
Според бившият кмет на Несебър и основател на националната ветроходна база в града Пенко Апостолов, изграждането на базата е започнало през 1972-73 г. и било извършено на няколко етапа. “Общинският съвет отпусна тогава терена, а по-голямата част от базата беше отвоювана от морето. Така направихме първата национална олимпийска база в страната, която даде възможност на Несебър да стане център на ветроходството у нас”, каза още Апостолов. Аз самият нямам информация за такова правителствено решение и не мога да го коментирам, допълни той. “Докато базата беше под шапката на Агенцията на спорта, нямаше никакви апетити към нея”, коментира Янаки Стоянов, друг бивш несебърски градоначалник.


Прочетено: 2183 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
аз GRAPHILLA 2009, Бургас Странджа, старите дървета Машините на Леонардо Международен Семинар на фризьорите София pepi Машина за боядисване 2,1 л/мин, бутална помпа HSP3890-2490 ЛВ. АНАЛОГ НА GRACO ST-MAX 395 Конкурс прическа Бургас 2009 Бургаски залез.JPG пепита Рибари в Истанбул Аз и моя брат  аз с двете  деца и той с неговата си дъщеря
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development