Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Добрич е на последно място по предлагане на парцели по Черноморието



17 Септември 2005, Събота


Автор: Burgas Info



Предлагането на регулирани парцели по Черноморието вече е съсредоточено в селата около Варна и Бургас, а не толкова в градовете, се посочва в проучване на сайта за недвижими имоти Imot.bg, изготвено по поръчка на Investor.bg. В градовете около Бургас се оферират близо 500 урегулирани парцела. Цената им варира от 15 евро/кв.м в Каблешково до 68 евро/кв. м в Созопол. Най-силно остава предлагането в курортния комплекс „Слънчев бряг”.
Там инвеститорите могат да избират между 150 имота, болшинството от които са подходящи за изграждане на хотелски комплекси, тъй като са с големина между 4 и 7 декара. Имот с площ от 4 500 кв. м, на втора линия, ъглов, с 40 % плътност на застрояване и разрешение за строеж с височина 15 метра може да се купи срещу 100 евро/кв.м. Почти липсва предлагане на терени под 1500 кв. м, каквито се търсят предимно от частни лица за строеж на еднофамилни къщи. Подочен терен от 650 кв.м разположен в западната част на Слънчев бряг се продава срещу 85 евро/кв.м.

В селата със силно предлагане на урегулирана земя, цената на квадратен метър е по-висока от тази в райони с ограничен избор. В Лозенец, Равда, Свети Влас, Кошарица, където се оферират по над 50 парцела, стойността на квадратен метър варира от 40 до 80 евро. Най-голям избор има в Лозенец. Там средната офертна цена през последните месеци се покачи и в момента е 75 евро кв. м. Интерес към този район на бургаска област има както от крупни инвеститори, така и от частни лица. Районът е изключително чист, тих и в близост до морския бряг.

В села, където се продават по около 15-20 парцела, инвеститорите ще платят между 25 и 35 евро/кв.м.

Ако в Бургас делението по отношение на предлаганите регулирани парцели е по-малък град или село, то във Варна инвеститорите имат по-голям избор при покупката на земя в някоя от местностите като “Ален мак”, “Добрева чешма” или “Манастирски рид”. Най-скъпо е в “Ален Мак” – 53 евро/кв.м. На част от предлаганите имоти има стари къщи, но това не пречи на собствениците да искат по-високи цени. Подобен имот от 2000 кв.м в близост до морския бряг може да се купи срещу 67 евро/кв.м.

В селата около Варна се предлагат средно по около 20 парцела, а стойността на квадратен метър варира от 11 до 27 евро/кв.м, като последната цифра се отнася за Шкорпиловци. В селото се оферират 30 парцела, подходящи както за строеж на еднофамилни къщи, така и за изграждане на цели комплекси.

Засиленият инвеститорски интерес към Бургас и Варна принуждава повечето собственици на земи в област Добрич да предлагат имотите си на по-ниски цени, от тези в останалите два града. Ако в Бургас се предлагат близо 1300 парцела, а във Варна техният брой е около 1000, то в Добрич офертите не надвишават 500 броя. Най-високите стойности на квадратен метър са в Балчик и Каварна, съответно 55 и 42 евро/кв.м. В селата цената е по-ниска – между 15 и 25 евро/кв.м.

Процесът на урегулиране на земята продължава и се очаква броят на предлаганите парцели от този тип да се увеличава. Това обаче няма да се отрази съществено на цената на квадратен метър, прогнозират анализатори. Причината е, че в случая стойността се определя от инвеститорския интерес, а не от броя на предлаганите имоти.

Що се отнася до Добрич, там процесът на регулиране на земята се движи с доста по-бавни темпове в сравнение с Варна и Бургас. Анализаторите очакват по-силно предлагане едва в средата и края на следващата година.



Прочетено: 2733 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Spirit of Burgas Машините на Леонардо Pepi Великолепието на Париж от Бутик Флора Бургас 2009 Синята пеперудка къща на 20км от бргас 2 тия бански нищо не скриват... това си е моята приятелка АЗ ПЕПИ
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development