Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Забравените кметове на Несебър



18 Юли 2005, Понеделник


Автор: Burgas Info



По инициатива на Община Несебър, това лято започна системното издирване на сведения, спомени и документи за кметовете на града от 1878 г. до наши дни.
За 127 години кметска институция, 45 души са заемали трудния, а често пъти и опасен пост – кмет на Несебър. Техните имена са вече установени.
Изследователският екип на ГЕОПАН, който се зае с нелеката задача, се сблъсква с драматични човешки съдби, непознати, понякога заличени страници и забравени личности.
Вече 90 дни се работи по архивите в страната, издирват се наследници, реставрират се сткари фотографии.
Ето какво заяви пред нас ръководителят на проучването д-р Ст.Пейков:
“Това, което вършим, може да се нарече написване на епопея на забравените строители на Несебър. С всяка страница, която откриваме след дни ровене, с всеки портрет издирен от наследниците, ние се докосваме до една редица от достойни хора, много от които са незаслужено забравени .Всички те са били обединявани от дълбоката си обич към Несебър и са водили борба за неговото бъдеще. Към тях населението на съвременния Несебър има неизпълнен дълг – да не ги забравя”.
Поради големия граждански интерес към проучването “Кметовете на Несебър”, с разрешение на Международния търговски и културен център •ГЕОПАН• публикуваме първи в нашия сайт снимката на един от несебърските кметове – Антон Попов и документалния очерк на П.Димитрова за неговия необикновен живот и съдба, посветени на града.




Прочетено: 3394 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
жици край пътя МАКЕТ НА ГАЛЕОНА GOLDEN HIND Бургас, ФЛОРА 2009 Жълтурче В очакване на жертвата Рибари в Истанбул Земя на хоризонта pepi Коледен базар в Париж от Бутик pepi Рибарското селище край Бургас Раковини във въздуха
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development