Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Лош знак за българките - Либия екзекутира двама турци



15 Юли 2005, Петък


Автор: Burgas Info



Случаят е аналогичен на българския

Двама турски граждани, обвинени в убийство, са екзекутирани вчера в Либия, съобщи турското външно министерство, цитирано от АФП. Ние научихме с ужас, че смъртните присъди срещу нашите граждани Селим Аслан и Юнус Йозкан за престъпление, което те са обвинени от 1995 г., са били изпълнени, се уточнява в съобщението.

В текста се припомня, че Турция премахна смъртното наказание през 2003 г. и се изразява съжалание, че редица постъпки на турското правителство, включително лично на премиера Реджеп Тайип Ердоган, призоваващи Триполи към снизхождение, не са били последвани от резултат. Въпреки всички инициативи, фактът, че те са били екзекутирани, е несъвместим с нивото на нашите двустранни отношения, се казва още в текста. Турското външно министерство изрази съжаление, че смъртното наказание е било приложено въпреки предприетите неколкоктратно от Анкара демарши.

Отношенията между Анкара и режима на Муамар Кадафи понякога не са гладки, отбелязва АФП. През декември Кадафи бе заявил, че Турция ще бъде "троянският кон" на ислямския свят в ЕС. Ислямският свят, включително ислямските екстремисти до бен Ладен, се радват от влизането на Турция. Това е техният троянски кон, бе заявил либийският лидер в интервю за италианското радио RAI, припомня АФП.

От 1995 година досега Анкара положи много усилия, за да спаси своите граждани. През 2002 година предложи значителна сума за откуп, кръвнина, но близките на либиеца отказаха. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган писа лично на Муамар Кадафи, преди месец разговаря с либийския премиер и с външния министър, за последно миналата вечер турският министър на правосъдието е разговарял с либийския премиер, опитвайки се да не допусне изпълнение на присъдата.

Министърът на външните работи Абдуллах Гюл преди две години бе подсказал, че случаят с турските граждани в известна степен е аналогичен с този с осъдените медицински сестри в Либия, когато Соломон Паси беше дошъл в Анкара да иска съдействие за спасяването на медицинските сестри. Тогава Абдуллах Гюл бе заявил, че ситуацията е много деликатна. Ние също се опитваме да спасим наши двама граждани, които са осъдени в Либия, каза той тогава, затова ви разбираме и ще направим каквото е по силите ни.

Правосъдният министър в оставка Антон Станков обяви днес, че е притеснен от екзекуцията в Либия. Той изказа съболезнованията си на семействата от Турция.
Станков обаче е на мнение, че не се налага промяна в стратегията на защитата на българските медицински сестри, подсъдими по СПИН-делото в Либия. Екипът, ангажиран с делото, никога не е забравял, че в Либия смъртната присъда не е отменена, каза министърът в оставка. Той допълни, че винаги, когато в министерството са работели по това дело, са се притеснявали. Тук никога не са се правели "бодряшки" изказвания, били сме реалисти" заяви Станков.





Прочетено: 2699 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Кокили за Строителите-супер НОВО!!! Созополски къщи ухажване Pepi горноезеровски циганин Летния театър на Бургас Декоративни дървени конструкций Бургаският кей спретната къщурка “Бакти+“ Препарат за септични ями МАШИНА ЗА ШЛАЙФАНЕ НА СТЕНИ И ТАВАНИ 1099 ЛВ.ТИП ЖИРАФ+ ПРАХОСМУКАЧКА
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development