Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Двойно по-високи остават цените за строителните проекти



28 Юни 2005, Вторник


Автор: Burgas Info



Върховния административен съд се произнесе по делото, образувано по жалба на Съюза на собствениците в курорта Слънчев бряг.
Те настояваха да се обяви за нищожна Наредбата за определяне на минималните цени в иженерното инвестиционно проектиране на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.
Мотивите на хората от туристическия бранш бяха, че подзаконовият акт е издаден от некомпетентен орган и е нарушена конституцията, защитаваща свободната икономическа инициатива.
Магистратите обаче решиха, че въведените преди половин година минимални цени в инженерното проектиране са законни.
Делото бе гледано от петчленен състав на Върховния административен съд. Решението е окончателно.

Само дни преди съдът да се произнесе Комисията за защита на конкуренцията обяви коренно противоположно становище по въпроса.
Тя препоръча минималните цени да бъдат отменени.
Решението на Комисията за защита на конкуренцията обаче няма задължителен характер за разлика на това от съда.
Срещу новите, двойно по-високи тарифи, протестираха почти всички строители и инвеститори.
Според съдът обаче, оспорваната наредба е издадена от компетентен орган.
Тя е дело на Общото събрание на камарата на инженерите в съответствие със Закона за камарата на архитектите и инженерите в инвестиционното проектиране.
Магистратите се мотивираха с решения на Конституционния съд "правото на свободна стопанска инициатива няма абсолютен характер".
"Законодателят има право да очертае конкретни рамки в отделни сфери на икономическия и социалния живот. Налагането на едни или други ограничения не противаречи на конституцията, ако са въведени с цел защита на обществения интерес и отговарят на законодателната целесъобразност, какъвто безспорно е настоящият случай", се казва още в мотивите.
Това е невероятна подкрепа за работата на хилядите инженери и проектанти, заявиха от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.
Според членовете на Камарата това съдебно решение е било очаквано.
Специалистите са на мнение, че няма логика други съсловни организации с висока степен на риск като лекарите, стоматолозите, адвокатите да имат право на минимални цени за дейността си, а за проектантите и инженерите това да не важи.
Според тях ищиците не се интересуват от социалния статус на проектанта и искат, да се работи без пари.
Идеята на проектатните е да се повдигне нивото на техния труд, за да няма падащи сгради.

Съюзът на собствениците в курорта Слънчев бряг все още не се е запознал със съдебното решение, каза председателят на нестопанското сдружение Елена Иванова. Тя допълни, че след като се консултират с юристи, ще решат какви мерки да предприемат.
Новите цени в проектирането влязоха в сила през септември 2004 г. Те противопоставиха архитектите и инженерите срещу строителите и предприемачите в началото на годината, когато реално започна да се работи по тях.
Причината бяха двойно по-високите ставки за проектантския труд, които оскъпиха и строителството.



Прочетено: 2224 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Кафе Карамел орел Конкур глазами зрителя HAMMER DESIGN – ИЗДЕЛИЯ ОТ КОВАНО ЖЕЛЯЗО Есен в Странджа ПОЛКОВНИКА Финансова помощ за бедните Рози газ Бургас Бул Христо Ботев в Бургас Предлагаме инкубатори за люпене на яйца
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development