Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

БАТ се отказа от Булгартабак



01 Февруари 2005, Вторник


Автор: Burgas Info



Втората в света тютюнева корпорация "Бритиш Американ Тобако" (БАТ) се отказа от сделката с трите цигарени фабрики на "Булгартабак холдинг".

В понеделник следобед българско време бордът на директорите на БАТ е решил да оттегли офертата си от 200 млн. евро за 80 % от акциите на "София БТ", "Благоевград БТ" и "Пловдив БТ". Официалното съобщение за това решение бе разпространено във вторник в 11 ч. българско време.

""Бритиш Американ Тобако" уведоми българското правителство, че се оттегля от сделката за приватизацията на "Булгартабак". В усложнената политическа обстановка, която продължава да се влошава, компанията не е убедена, че сделката може да бъде завършена в срокове, които да осигурят адекватна възможност за реализиране и възвръщане на инвестициите", се казва в съобщението.

За решението си още вчера БАТ е уведомил вицепремиерът и министър на икономиката Лидия Шулева, която водеше преговорите с мултинационалната корпорация. Цял ден в понеделник Шулева бе в Министерския съвет, където заедно с други ключови министри и премиера Сакскобургготски за пореден път са се опитвали да убедят коалиционния партньор ДПС и лидера му Доган, че сделката е добра за страната.

Решението си БАТ взе една седмица по-рано от срока за валидност на нейната оферта, определен от самата компания в края на миналата седмица.

На заминаване от София миналия петък по обед представителят на корпорацията е уведомил вицепремиера Шулева, че БАТ може да изчака до 7 февруари - идния понеделник, финалното решение на българското правителство ще сключи ли сделката за Булгартабак или не. По това време ДПС вече бе обявил, че е против сделката, но още не беше ясно ще намери ли сили Симеон Сакскобургготски, който оценяваше офертата като добра, да сключи сделката въпреки Доган и да рискува коалицията си с ДПС.

След скандала в парламента същия петък и решенията на Социалистическата партия през уикенда обаче от втората в света тютюнева корпорация явно са решили, че няма смисъл повече да се занимават с България.Това личи и от официалното им прессъобщение.

В петък цялата опозиция - и левицата, и така наречените десни партии - се обедини с ДПС срещу НДСВ по сделката за "Булгартабак". В събота ръководството на БСП поиска спиране на приватизацията в България до изборите, а видни нейни представители публично заплашиха с развалянето на някои сделки, ако дойдат на власт след юни т.г.

На практика, ДПС и социалистите успяха да откажат крупен инвеститор от дейност в България и изпълниха собствените си цели - Доган отново държи под контрол електората си чрез производството на цигари, а БСП изпълни желанието си цигарения монопол в България да остане държавен.




























































































































































































































Прочетено: 2406 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Spirit of Burgas GRAPHILLA 2009, Бургас Аз пепи Az sym ot Burgas Барселона Елена оферта заем Конкурс прическа Бургас 2009 Подводен свят морето в началото на новата година ЛРД
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development