Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Иван Григоров: Прокуратурата и органите на МВР създават най- много проблеми на съдебната система



26 Ноември 2004, Петък


Автор: Burgas Info



В развитите европейски страни единствено съдът влиза в системата на съдебната власт. Останалите структури- следствие и прокуратура са част от правозащитните и правоохранителни органи. Към този модел се стреми и Върховният касационен съд, заяви в Бургас неговият председател Иван Григоров. Според Григоров, законодателят трябва да определи мястото на следствието и прокуратурата, но двете структури задължително трябва да се извадят от съдебната система. “Трябва да се спре със спекулациите. Някои от политиците в България не са достатъчно образовани и не правят разлика между различните институции, други обаче съвсем некоректно обобщават и не диференцират понятията”, заяви Иван Григоров.
Той заяви, че една от най- големите грешки на сегадействащата конституция е, че през 1991 година вкара в съдебната власт и трите институции- съд, следствие и прокуратура.
Изискванията на Европа към съдебната система не са точно тези, които се коментират в България, обяви още шефът на Върховния касационен съд. Според него министър Меглена Кунева се държи повече като европейски чиновник, отколкото като български политик и защитава повече европейските интереси, отколкото българските.
Това, за което Европа настоява е ефективност, достъпност и бързина на правораздаването. Според европейските изисквания, в момента българският съд е малко над средното ниво, смята Григоров.
Българският съдия е изключително натоварен. В страната в момента има 1650 съдии. На един съдия във Върховния касационен съд са падат годишно около 300 дела, по които той е докладчик и трябва да реши и още около 900, по които работи в разширен съдебен състав.
Трябват законодателни промени на ниво институционалност на правораздаването. В момента в България има триинстанционен съд, а това допълнително удължава и забавя правораздаването, заяви още Иван Григоров.
Предложението на ВКС е всички трудови дела да се решават на първа инстанция и да се обжалват на ниво апелативен съд. Единствено дисциплинарните уволнения да се решават от ВКС. В момента съдиите от Върховния касационен съд, които работят по трудови дела са запълнили всички дати до края на 2006 година. Отделно още 4 хиляди трудови дела чакат да бъдат насрочени след тази дата, обяви Григоров. Трудовите дела са едни от най- леките, но за сметка на това най- масовите и касаят най- широк кръг от хора. За това е много важно процедурата при тях да се облекчи максимално, смятат съдии.
Критиките на Европа в момента са основно на ниво досъдебно производство. Прокуратурата и органите на МВР създават най- много проблеми на съдебната система.
Криминогенната обстановка е най- сериозният недъг на обществото, за това и негативите са за правозащитните и правоохранителните органи, а не за съда, твърди шефът на Върховния касационен съд.
“Не сме съгласни прокурори или генерали да ни обвиняват. Съдът не е институцията, която пряко се бори с престъпността.
Подмятания от типа на “Ние ги ловим- вие ги пускате” е израз на евтин популизъм, невисок професионализъм и недостатъчна литературна подготовка”, каза Иван Григоров.
Според него, главният прокурор трябва да следва всяко Народно събрание, т.е. да е с мандат от 4 години и да се отчита пред парламента.


Прочетено: 2320 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
хотел приморец централна градска тоалетна Попрошайка воробей Пролет преди листата Ротари Клуб Бургас поздравява Петко Сиреков pepi Пристанище Приморско 6 Бургас Мото клуб Кукерски карнавал гр. Разлог 2015 - от Бутик
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development