Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Комбинираната терапия при диабет пази и от сърдечно-съдови усложнения



пациентите имат достъп до най-съвременното лечение в най-разумен срок и в най-голяма степен на реимбурсация
Ключови думи: диабет, болест, инфаркт, пациент, кръвна захар, лечение, Ботушанов, медикаменти
05 Март 2020, Четвъртък



Разпространението на захарния диабет тип 2 добива епидемичен характер и се очаква през следващите години броят на хората с това заболяване в световен мащаб да се увеличи рязко.

Основната причина за смъртност при него са сърдечносъдовите усложнения, които се проявяват по-рано и имат по-бърза прогресия. Затова се приема, че диабетът е равностоен на коронарната болест на сърцето, което означава, че рискът от сърдечен инцидент за човек, който е преживял инфаркт и при пациент, който има само захарна болест, е абсолютно еднакъв. Рискът от тези заболявания е от два до четири пъти по-висок при диабетиците в сравнение с общата популация, а когато захарният диабет тип 2 е придружен от миокарден инфаркт или инсулт, очакваната продължителност на живота е понижена с повече от 10 години.

Отдавна е в миналото тезата, че при диабета намаляването на кръвната захар е единственото и достатъчното условие за предпазване от усложнения. Когато се провежда лечение на диабета, ние не трябва да мислим само за намаляване на нивото на неговата кръвна захар, а трябва да се подхожда комплексно, заяви д-р Николай Ботушанов, началник на Ендокринология в МБАЛ „Медлайн“. Това означава контрол на храненето и теглото, на кръвното налягане, на холестерола. Задължителна е промяната в начина на живот, като Индексът на телесното тегло трябва да е между 18 и 25. Много е важно пациентите да се откажат и от тютюнопушенето.

Терапията също се базира на комбиниран подход, защото е подходящ за всички лекуващи се. Той се прилага от средата на миналия век и чрез него може да бъде намален сърдечносъдовият риск при диабет. След 2000 г.  се появиха нови групи, което позволи комбинацията да става все по-богата и по-богата. В момента всички групи медикаменти могат да бъдат комбинирани помежду си, а най-важното е, че хипоглекимиите са рядко явление.

Лечението с метформин е задължителен момент и засега този продукт запазва първата си линия в терапията. Тъй като вече се преминава и към други медикаменти, стъпката на оценка трябва да бъде по-скоростна и темпова. Пациентът трябва да се изследва често и да се взема решение, за да се компенсира гликираният хемоглобин. Ако целите не се постигнат за 3 месеца, се налага да се коригира лечението на втори тип захарен диабет.  Разбира се, като всеки медикамент и при този има нежелани лекарствени реакции – алергии, леко гадене, което отшумява бързо.

В България за диабета съм категоричен, че пациентите имат достъп до най-съвременното лечение в най-разумен срок и в най-голяма степен на реимбурсация, изтъкна д-р Ботушанов. Той отбеляза, че в САЩ пациентите плащат дори за инсулина, а това е животоспасяващ продукт. В нашата страна причината да не се предпише даден медикамент на пациент е или негово, или лекарско нежелание, или означава, че някъде се е скъсала връзката помежду им. У нас разполагаме с инсулин, имаме средства за неговото инжектиране – всички пациенти са на писалки, получават и тестлентички. Инсулиновите помпи са разрешени вече за по-широк кръг хора, не само за деца до 18 г. В частта захарен диабет държавата няма нещо, което да не е направила и не бива да се оплакваме от нищо. Не разполагаме все още със сензори за измерване на кръвната захар и болните си ги купуват от чужбина, но скоро и този въпрос ще се реши.

„Затова мога да заявя, че диабетът не е присъда, но пациентите трябва да се научат да живеят с тази диагноза и да съблюдават добър контрол, каза известният пловдивски ендокринолог, каза д-р Ботушанов. - За целта лекарят и пациентът трябва да си партнират, но специалистът е този, който води своя болен и му показва кое трябва и кое е възможно.“


Прочетено: 17426 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
588
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
pepi АХИЛОЙ Кедрите жици край пътя централна градска тоалетна Весела аз червено късче от Морската градина Индивид в Червено море Черноморец Бургас
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development