Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Хора // Бургас
Морската градина се сдоби с атрактивни еко-инсталации за събиране на отпадъчни цигарени фасове, част от инициативата WIND2WIN

Бургас се сдоби с атрактивни еко-инсталации за събиране на фасове



На шест места в морската градина се появиха еко-инсталациите за цигарени фасове от WIND2WIN
Ключови думи: морската градина, морската градина бургас, еко-инсталации, цигарени фасове
28 Октомври 2019, Понеделник



Морската градина в Бургас се сдоби с атрактивни еко-инсталации за събиране на отпадъчни цигарени фасове, част от инициативата WIND2WIN

Инициативата WIND2WIN с кауза за чисто Черно море анонсира своята поредна акция, целяща опазването на околната среда, в частност родното Черноморие. Шест нови еко-инсталации за събиране на отпадъчни цигарени фасове – доказан топ замърсител на морските плажове, се появиха в Морската градина в Бургас на 17-ти октомври, като ще останат там до края на ноември.

Добилите широка популярност уиндсърф атлети Илияна Стоилова и Йоан Колев от сърф училище Акаша, които приковаха общественото внимание към болезнената тема за замърсяването на Черно море с пластмаса през септември 2018 година, с преминаването на цялото ни Черноморие по вода, продължават активната си кампания за защита на природата, този път в градски условия. Жителите на ключовия черноморски град Бургас, вече имат една алтернативна опция за намаляване на замърсяването на крайбрежната ивица, причинено от масовото изхвърляне на цигарени угарки, нанасящи не по-малко вреди на околната среда от пластмасовите изделия за еднократна употреба.

Еко-инсталациите ще останат по алеите на Морската градина в Бургас до края на месец ноември. След това те ще се появят отново в различни локации на морския град през пролетта на 2020 г, а лятото на същата година – по различни черноморски плажове, за да достигнат посланията на акцията до максимален брой хора.

Само през тази година инициативата WIND2WIN успя да събере около 3 тона боклук от българските плажове, благодарение на множество доброволци и партньори.
Новата акция този път агитира гражданите да дадат своето лично мнение  – чрез възможността всеки, който използва забавните еко-инсталации по предназначение, да гласува и да даде своя вот по различни теми, свързани както с ежедневието, така и с опазването на околната среда.

“Фасовете са най-разпространеният вид отпадък по плажовете в световен мащаб. На година в света се изхвърлят 4,5 трилиона. Те са силно токсични и попадайки във водата представляват сериозна опасност не само за животинските видове, но и за човешкото здраве. Като единичен източник на замърсяване цигарените фасове са най-разпространеният пластмасов замърсител на планетата, изпреварвайки найлоновите торбички и пластмасовите сламки. В организмите на множество морски обитатели са намерени следи от цигарени фасове, погрешка погълнати като храна”, разказва Илияна Стоилова от Акаша.

“Какво можем да направим? Най-добрият вариант би бил да спрем да пушим цигари, но това е малко вероятно, затова решихме чрез настоящата акция на WIND2WIN по един забавен начин да покажем на хората къде биха могли да си хвърлят фасовете, без да причиняват рискове за околната среда“, допълва още сърфистката, която наскоро получи номинация за Жена на годината на сп. Grazia в категория Общество, заради активната си дейност свързана с опазването на околната среда.

Акцията „Ballot Bin” на WIND2WIN се осъществява в партньорство с Община Бургас и  Ротаракт клуб София - Сердика. За 16-тия си рожден ден Ротаракт Клуб Сердика организира благотворителен боулинг, средствата от който дариха за каузата “Черно море, свободно от пластмаса”. 

Илияна Стоилова и Йоан Колев се сдобиха и с номинация от журито на БНР в ежегодната кампания “Будител на годината” 2019,  в ролята им на уиндсърф атлети създали инициативата WIND2WIN с кауза за по-чисто Черно море. Можете да ги подкрепите на: https://bit.ly/33OQ0yV

Акцията Ballot Bin остава отворена за всички организации, както и частни лица, за които грижата за природата е от първостепенно значение. Те могат да провокират обществото с интересен въпрос, закупувайки брандирана еко-инсталация. За да се включат в акцията и каузата за чисто Черно море, могат да отправят своето запитване на [email protected]


Прочетено: 12536 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
576
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Флора Бургас 2009 pepi Неизползваната жп линия в парк Гараж на село горноезеровски циганин Професионални Кокили!!! -1- Йордановден 2011, Бургас - от Тина Рибари в Истанбул Машините на Леонардо
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development