Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

БУРГАС представя Европа в проекта СВЕТОВНИТЕ ГРАДОВЕ



Бургас, Община Бургас, Световните градове
Ключови думи: Бургас, Община Бургас, Световните градове
17 Ноември 2015, Вторник



Община Бургас е избрана да участва в диалог с представители на местната власт от Япония в рамките на проекта Световни градове.

Нейни партньори в инициативата са Рига (Латвия), Лайпциг (Германия) и Векшьо (Швеция). Тя е финансирана от Генерална дирекция "Регионална и урбанистична политика" на Европейската комисия, с подкрепата на организацията "Местни власти за устойчиво развитие" - ICLEI.

Проектът "Световните градове" включва като основен компонент междуобщинския обмен на опит за улесняване на диалога между градовете в Европейския съюз и специфични партниращи страни. Целта му е да прилага в международен мащаб принципите на сътрудничество, които изграждат регионалната политика на ЕС. ICLEI координира обмена на политики за градско развитие между ЕС - Канада и ЕС - Япония.

По проекта са планирани 3 работни срещи (2 в Япония и 1 в Европа), които да генерират съвместен подход по теми от взаимен интерес.

В началото на септември представители на четирите европейски и на японските градове Тояма, Кумамото, Шимокава и Китакюшу, се срещнаха в Токио. Там те представиха свои политики и обсъдиха конкретни мерки за посрещане на предизвикателствата на съвременното градско развитие. Впоследствие европейските участници посетиха на място японските градове-партньори за обмяна на опит по теми, касаещи проекта.

Предстои провеждането на втора работна среща в периода 23-27 ноември, този път в Европа, която ще започне с двудневна програма в Лайпциг (Германия). След нея, на 25-27 ноември, делегация от японския град Тояма ще посети Бургас.

Двете основни теми за обсъждане и сътрудничество са базирани на компактното градско развитие, в светлината на едно застаряващо и намаляващо население, и екологията.

Първата тема разглежда ролята на градовете за балансирано и устойчиво социално-икономическо и териториално развитие, преструктуриране на публичните транспортни мрежи, концентриране на градските функции във вторичните общински центрове.

В контекста на борбата с глобалните климатични промени и съзнавайки необходимостта от съвместен подход за справяне с това сложно политическо предизвикателство, е подбрана втората тема на диалога, а именно темата за нисковъглеродното развитие. Тя се отнася до стратегии, които подпомагат икономическия растеж и нарастването на градската територия по начини, които подкрепят намаляването на въглеродните емисии.


Прочетено: 30670 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
590
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Бургас, ФЛОРА 2009 св. Николай Чудотворец Конкур глазами зрителя аз wellcome to bourgas ograda Забранено за нудисти Коктейл Великолепието на Париж от Бутик Пролет, кокичета сред тухли Конкурс прическа Бургас 2009 НЕБЕСЕН ПОГЛЕД
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development