Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Ученици стават посланици на Бургаските езерабургаските езера
Ключови думи: Бургаски езера, Бургас, олимпиада по орнитология, ПМГ
20 Ноември 2015, ПетъкБургаските езера бяха във фокуса на приключилата олимпиада по орнитология в Бургас, която показа превъзходството на учениците от ПМГ Акад. Н.Обрешков и ОУ Хр.Ботев пред техните връстници.

Ученическото състезание Бургаските езера, птиците в тях и проблемите им излъчи "посланици на езерата". Те ще помогнат информацията за застрашените видове птици и за основните заплахи, които ги дебнат по Бургаските езера да достигнат до семействата им, а чрез тях и до колкото може повече граждани на Бургас.

Основните заплахи за птиците са наводнения, бракониерски лов и риболов, безпокойство, унищожаване на местообитания и различни видове замърсявания на водите.

А световно застрашените птици, които са пряко засегнати са в категория „Застрашен“ в червения списък на IUCN – червеногуша гъска, кадифена  и тръноопашата потапници и в категория „Уязвим“ – малка белочела гъска, къдроглав пеликан и ледена потапница.

Вярваме, че от редиците на участниците ще излязат бъдещите природозащитници от Бургаски регион, защото състезанието дава възможност на учениците да се включат в едно нестандартно природозащитно приключение, а това е начина много будни и любознателни деца да намерят нови научни области за овладяване,  да открият своето призвание,  бъдещо хоби или професия.

В Природозащитен център "Пода" се проведе финалният кръг на олимпиадата по орнитология, за който бяха класирани 40-те най-добре представили се ученика от училищния кръг от 9 училища в Бургас, Созопол, Царево и Ахтопол. Учениците от 5 до 7 клас се състезаваха в 3 етапа - тест, разпознаване на птици от снимки и наблюдения на птици на терен от терасите на център "Пода".

Най-добре се представиха учениците от ПМГ "Акад.Н.Обрешков" с изучаане на английски език и от ОУ "Хр.Ботев" - кв. Долно Езерово. Победител стана седмокласникът Петко Живков от ПМГ, който взе голямата награда бинокъл Никон. Отлично се представиха още Велизар Златков и  Александра Попова от ПМГ, както и Вълимир Стоев и Елена Димитрова от ОУ "Хр. Ботев".

Чудесното време и приятната атмосфера в центъра "Пода" допринесоха за доброто настроение на всички участници и техните преподаватели. Организаторите бяха осигурили и огромна торта за младите посланици на езерата, както и многобройни награди за всички - тениски с дизайна, спечелил конкурса по проекта, екологичен календар за 2016, плакати от БДЗП, Пътеводител-че за лагуната Атанасовско езеро от проект „Солта на живота“ на БФБ.

Децата са бъдещите граждани, които ще взимат решения за опазването на природата. Формирането на природозащитно съзнание е доказано най-резултатно в училищна възраст. Децата са най-подходящите комуникатори на послания, особено в съвременното общество, информационно претоварено с противоречива и негативна информация, защото техния глас е искрен и неподправен.

Всички дейности са осъществени в рамките на проект "Посланици на езерата" на ОУ "Хр.Ботев" кв. Долно Езерово, изпълняван в партньорство с БФБ и БДЗП и финансиран от програмата "Мтел еко грант природа за бъдеще".

бургаските езера

бургаските езера

бургаските езера
Прочетено: 79354 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
629
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Летния театър на Бургас pepi Бургас, мостика успях! KST Bourgas 1975 Международен Семинар на фризьорите София Лалета от Бутик Община Бургас Светла витраж5 през деня не трябва да спиш! Слънчев бряг не е само строителен обект
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development