Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

В БУРГАС БЕ ПОДПИСАН МЕМОРАНДУМ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ИНТЕГРИРАН ПРОФЕСИОНАЛЕН КОЛЕЖ



Бургас, Димитър Николов, интегриран професионален колеж
Ключови думи: Бургас, Димитър Николов, интегриран професионален колеж
19 Ноември 2015, Четвъртък



Кметът Димитър Николов и министърът на образованието проф. Тодор Танев подписаха меморандум за създаване на интегриран професионален колеж в Бургас.

Споразумението беше подкрепено с подписите на представители на водещи компании в туристическата индустрия, директорите на професионалните училища и гимназии, ректорите на бургаските висши учебни заведения и браншовите организации.

Инициативата за подписването на меморандума е на кмета Димитър Николов.

Идеята на интегрирания колеж е да запълни нишата между средното и висшето образование, която съществува в момента, да подготвя квалифицирани кадри за туристическиата индустрия, както и да даде старт на т. нар. дуално обучение. Новото учебно заведение ще дава възможност на колежаните да се обучават 4 дни в седмицата "на терен" - във фирми, чиято дейност е свързана с изучаваните от тях специалности.
"На бизнеса му трябват и хора, които са със след средно, но не непременно с висше образование", заяви министър Танев.

Кметът Николов сподели, че в момента ни трябват именно такива съвременни форми на обучение, подобни на дуалното образование, което има в Германия, Швейцария и Австрия.

Бизнесът ще казва колко кадри и в какви туристически специалности са му необходими, ще участва в разработването на учебните програми и планове на новия колеж.

Професионалният колеж трябва да бъдат насочен и към новите технологии в туризма, за да бъдат младите хора в крак с времето и да останат да работят за родния туристически бранш, а не в чужбина.
Бъдещото училище ще дава достатъчно професионални умения, а партньорството на местния бизнес ще осигурява стажуването. Той ще надгражда средното образование и ще гарантира получаването на онези компетентности, които ще позволят на завършващите да се реализират успешно на пазара на труда, без да им е необходимо висше образование.

На срещата бяха обсъдени още очакванията на бизнеса от новия колеж в Бургас и промени в Закона за професионалното образование и обучение по английски, изготвени съвместно между МОН, индустрията и бизнес организациите в България.

Подписването на меморандума бе част от шестата дискусия от националната кампания "Да! На българската икономика" на в. "Стандарт" и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).




Прочетено: 50484 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
580
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Община Бургас Животът продължава Площад Тройката, Бургас Spirit of Burgas KST Bourgas 1975 На лодката Wall! Конкурс прическа Бургас 2009 Първа копка ПОЛКОВНИКА
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development