Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Малки и големи се обединиха в защита на обиталищата на прилепи в Странджа



Малки и големи се обединиха в защита на обиталищата на прилепи в Странджа
Ключови думи: прилепи, община малко търново, малко търново
01 Септември 2014, Понеделник



Европейската нощ на прилепите започна още в ранния следобед – с теоретично обучение и задълбочена практика

Децата на Малко Търново, природозащитници и местни жители се включиха в неповторим празник, в какъвто се превърна научно-изследователската среща по повод Европейската нощ на прилепите – 29 август.
Така Странджа се нареди сред водещите европейски обиталища в 30 държави с традиции за опазване на редките защитени видове.
В България Нощта се провежда за 18-ти пореден път съгласно Споразумението за опазване на прилепите в Европа (EUROBATS), влязло в сила за България от 1999 г. за опазване на прилепите в Европа чрез серия от консервационни дейности. Целта бе да се популяризира идеята за опазване на популациите  и да се утвърдят и разширят познанията на младите по отношение на биоразнообразието и заобикалящата ни природна среда.
В България се срещат 33 от общо 52 вида прилепи в Европа. Според националното законодателство те са защитен вид и не се разрешава тяхното убиване, улавяне, притежаване и обезпокояване.
  Събитието се проведе във връзка с реализацията на Проект „Устойчиво управление и устройство на Природен парк „Странджа“ чрез домакинството на Дирекция на Природен парк „Странджа“.
Програмата започна в 15 часа за децата и ученици до 8-ми клас, в голямата зала на Центъра за обществена подкрепа „Цветница“ в град Малко Търново с
презентация на тема „Прилепите в ПП"Странджа" и по света, с мултимедия. Преди същинската част децата бяха отговорили на поредица от подготвителни въпроси. Лектор бе най-известният български изследовател  на обиталищата на прилепи Стоян Йорданов .
Малките зрители видяха три научно-популярни филма по темата и разгледаха макети на прилепи от територията на ПП"Странджа“, изучаваха тяхното размножаване и убежищата им.
Успоредно с това занимание проведоха катерене по въже с пещерна екипировка и със стълба,  за да добият представа за работата на прилепните екипи при проникване в подземните и въздушни местообитания на летящите бозайници. Най-малките оцветяваха  природни картини с прилепи и се включиха в състезателна викторина на тема „Опознай видовете прилепи в България“ с награди за най-любознателните. Предвидени бяха кулинарни изкушения  и изработване на маска-прилеп, с която всеки участник се включи в незабравимото приключение из град Малко Търново. На свечеряване започна и разходка с ултразвуков детектор из град Малко Търново, (слушане на неуловимите за човешко ухо ултразвуци, използвани от прилепите за ориентация в тъмнината). От дирекцията на ПП „Странджа“ предоставиха и костюми за тези, които пожелаха да се въплътят в прилепи.
Информационната среща се проведе като част от представянето на докладите за оценка на състоянието и мерките за възстановяване и опазване на целеви видове от ПП“Странджа“, във връзка с реализирането на проект „Устойчиво управление и устройство на Природен парк „Странджа“.


Прочетено: 22864 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
576
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Странджа Гората Предлагаме инкубатори за люпене на яйца Европейка Вила Колор-къща за почивка в Троянския балкан Рибарското селище привечер Spirit of Burgas БГ СМЕШКИ Глухарчета Spirit of Burgas Летния театър на Бургас вечерен Бургас пчела
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development