Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Двете части на Атанасовското езеро са солници.

Луга и лечебна кал в Атанасовското езеро - хит на сезона



Атанасовско езеро
Ключови думи: Атанасовско езеро, лечебна кал, луга, Черноморски солници
30 Август 2013, Петък



Всеки ден басейните с луга и лечебна кал на Атанасовското езеро се посещават от над 3000 души.


Мониторинг на посетителите на Атанасовско езеро се прави за първи път, и макар избраната точка на преброяване да не от най-важните по отношение на птиците и местообитанията като цяло, мястото на броене – басейните  за свободен достъп с луга и лечебна кал, са едно от придобилите изключителна популярност места през последните години в Бургас и особено това лято след подобренията направени от „Черноморски солници“ АД. За едни това е забавление и атракция - да се омажеш до уши с кал, за други е надежда за изцеление и лечение на кожни проблеми и заболявания на опорно-двигателния апарат. За всички обаче това е среща с природата и още едно напомняне за връзката ни с нея.
Резултатите се оказаха шокиращи, дори за екипа, осъществил мониторинга – на 24.08 (събота) бяха преброени 2645 посетители, а на 27.08 (вторник) – делничен ден – броят им не бе много по-различен – 2348. Цифрите са далеч по-високи от тези, споменавани до момента като евентуален брой посетители и показват че има много сериозен натиск за територията. Въпрос на допълнителни анализи от страна на стопанина на басейните „Черноморски солници“ АД е решението за бъдещето на това място и начина му на функциониране през следващите години.
Мониторингът на посетителите се осъществява във връзка с разработвания План за подобряване на посетителската инфраструктура по проект „Солта на живота” на Българска Фондация Биоразнообразие, финансиран от  Програма LIFE+ на ЕС и осъществяван в партньорство с „Черноморски солници” АД и Българско дружество за защита на птиците. В рамките на Плана през следващата година предстои създаването на две интерпретативни еко-пътеки – за солта и саблеклюна, както и на фотографско укритие. Мониторингът се извърши под ръководството на Андриана Андреева, експерт „Интерпретация и туризъм” към проекта и с активното съдействие на 12 доброволци  от природозащитната бригада „Атанасовско езеро 2013“, организирана от БДЗП. 


Прочетено: 6808 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
pepi Езикови курсове от учебен център „СИТИ“ пътят за никъде Лампа Община Бургас евро 2008 Три девойки ученички пепи Жълтурче Пътна помощ Един рицар в Париж от Бутик
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development