Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Бургас // Туризъм
Бургас привлича с богата културна и спортна програма

Бургас бележи ръст в туризмаБургас е атрактивна туристическа дестинация
Ключови думи: бургас, туризъм, културна програма, бургас като туристическа дестинация
15 Август 2013, ЧетвъртъкУвеличава се броят на посетителите, на нощувките, на легловата база и на полетите до града. 


Туристите все повече се задържат в Бургас, вместо да се отправят на север – към копторите на „курортите“ или на юг – към ориента.  Бургас е привлекателна дестинация с добра инфраструктура и богата културна и спортна програма, с повече атракции.
За момента има изготвена статистика до юни включително, в която не влиза пикът на летния сезон, но и тя е достатъчно показателна. През първите 6 месеца на 2013 г. в Бургас са нощували 60 000 туристи. Това е с 10 % повече в сравнение със същия период на миналата година. В голяма степен увеличението се дължи на 25-процентния ръст при посещенията от чужденци през летния сезон.
Броят на нощувките в Бургас от януари до юни тази година е 137 000. Това е с 5 % повече от 2012-та. С 5 % повече са леглата в Бургас – 3500, при 3300 миналата година. Увеличен е също броят на нощувките в хотели висока категория.Най-сигурният знак, че бургаският туризъм върви напред, е тенденцията за излизане на много хазяи на светло. Преди огромна част от тях бяха в сивия сектор и работеха нелегално. Сега все повече хазяи се регистрират надлежо, което никак не им пречи едновременно да имат висок доход и да си внасят дължимото в хазната.
 


* От посрещането на чартирани самолети и автобусни групи е постигнат ръст от 4 % - това пък са данни от статистиката на бургаските туроператори. Според тях съществени ръстове бележат следните пазари:
 
Беларус и Украйна – около 47 %;
Естония – 61 %;
Литва – 37 %;
Швеция – 21 %;
Финландия и Русия – 14 %;
Белгия – 11 %;
Люксембург – 17 %;
Армения – 24.60 %;
Казахстан – 51 %.
Появява се един нов туристически пазар – Швейцария, при който се постига ръст спрямо 2012 г. с 83 %.


 
Вече приключва реставрацията на остров “Света Анастасия” и Моста на плажа. Изграждат се нови еко зони край бургаските езера. Няколко години поред със съдействието на Общината текат археологически проучвания, които разкриват интересни за посещение обекти. В края на годината руски инвеститори започват да изграждат Океанариум в парк “Езеро”. Все повече авиокомпании пускат директни полети до Бургас. 
 
Община Бургас няма намерение да губи натрупаната инерция и тепърва ще развива още по-активно и атрактивно туристическия сектор, от който печелят хляба си голяма част от нейните жители. За тази цел съвсем наскоро бе създадено ново Общинско предприятие “Туризъм”, което ще управлява ефективно увеличаващия се брой предоставяни услуги.


Прочетено: 16618 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
620
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
5 ИЗКУПУВАМЕ Фирми : ЕООД, ООД, АД, ЕАД със Задължения + Освобождаваме от Солидарната Отговорност... Колоски на белом фоне евро 2008 моите цветя парцалки 3 Цвете синьо Мой хороший знакомый из Бургаса моите цветя през деня не трябва да спиш!
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development