Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

В Бургас се завъртя дискусия относно наследството на големия благодетел Александър Георгиев – Коджакафалията



Да се спази ли волята на Коджакафалията и домът за сираци да си остане в сегашната сграда.
Ключови думи: Коджакафалията, домъ за сираци, Бургас
26 Юли 2013, Петък



Един от най-обсъжданите въпроси е следният: Да се спази ли волята на Коджакафалията и домът за сираци да си остане в сегашната сграда. 


Кметът Николов: Сигурен съм, че Коджакафалията щеше да одобри идеята сиропиталището да стане училище
 
 
В Бургас се завъртя дискусия относно наследството на големия благодетел Александър Георгиев – Коджакафалията, дарил преди век на града си имущество на стойност стотици милиони днешни левове.
Един от най-обсъжданите въпроси е следният: “Да се спази ли волята на Коджакафалията и домът за сираци да си остане в сегашната сграда?”.
 
Ето какво мнение изрази кметът Димитър Николов:
 
 
“Много е хубаво, че 100 години след кончината на този велик човек говорим за него и се интересуваме от завещанието му – морално и физическо. Така напълно заслужено той продължава да живее в паметта на бургазлии. Но е факт, че историческата истина доста се е преплела с местния фолклор. Направихме си труда да погледнем в оригиналното завещание на Коджакафалията и там не открихме конкретна информация за това, че изрично желае масивната сграда в центъра на Бургас да се използва само и единствено за сиропиталище. Нещо повече – в документа въобще не се говори за “сиропиталище”, там се споменава само за “старопиталище”. Строителството на самата сграда е започнало през 1911 година върху имот на Коджакафалията, но тя е завършена през 1915-та, две години след смъртта му, като за това са помогнали и други родолюбиви бургазлии.
Ако някой има повече информация от тази, която открихме при бързата проверка, нека я предостави. Отново казвам, че е хубаво при всеки повод да говорим за Коджакафалията, защото е човек за пример.
Твърди се, че приживе благодетелят е изявил желание голяма част от наследството му да остане “за бургаските деца”. Вярвам, че е било така, защото именно по този начин постъпват филантропите от неговия ранг – първата им мисъл винаги е за най-уязвимите членове на обществото, за децата и възрастните хора.
Днес моето предложение е в сградата на сиропиталището на първо време да настаним вечерната гимназия, а в близка перспектива тя да се свърже с топла връзка с близката сграда на Математическата и Френската гимназия. Така ще можем да увеличим броя на паралелките, тъй като и без друго това са две от най-желаните средни училища не само в града, но и в областта. Сигурен съм, че Коджакафалията щеше да одобри тази идея и съм я предложил, изцяло воден от желанието да спазим неговата воля.
През последните години на групи от по 7-8 деца извеждаме от сиропиталището неговите последни обитатели и ги настаняваме в малки жилища, където са под 24-часова грижа и наблюдение. Видя се, че старият модел, когато се отглеждаха по 100 наведнъж на казармен принцип, не работи. Нека днес дадем шанс за по-добро бъдеще и на сираците, и на две перспективни бургаски училища. Отворени сме към всички предложения на бургазлии за бъдещето на сградата, но на този етап да стане училище ми се струва най-логично и близко до идеите на Коджакафалията”.
 
Кметът Димитър Николов изказва благодарност за оказаното съдействие на Наталия Коцева – директор на Регионална библиотека “Пейо Яворов”, и на покойната вече Цоня Дражева – директор на Регионален музей – Бургас.
 
В регионалната библиотека има доста материали за Коджакафалията, с които всеки бургазлия може да се запознае лично. 


Прочетено: 20842 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
574
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Бургас аз БИО КАМИНИ МОЖЕМ ДА ЗАДОВОЛИМ ВСЕКИ ВАШ КАПРИЗ Кукерландия 2011, Ямбол коледни песни изгрев бл.29 вх.7 В парка pepita Община Бургас Пластири за отслабване Hoodia (Худия) Над Община Бургас
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development