Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Анти-паркинг стълбове в Свети Влас се превърнаха в Алея на знаменити български революционериКлючови думи: Свети Влас
14 Юли 2013, НеделяДеветнайсет на брой анти-паркинг стълбове в Свети Влас се превърнаха в Алея на знаменити български революционери, светци, будители, управници, емблематични за държавата ни личности. 

Анти-паркинг зоната в Свети Влас, превърната в Алея на знаменити българи е уникална за Европа и е с туристически и историко-познавателен ефект. Идеята възниква спонтанно, след като се преценя, че площада и паркът пред сградата на кметството трябва да бъдат защитени, за да не паркират автомобили там. „Поставихме бетонни ограничители за да щитим площада, а няколко месеца след това решихме, че точно тези ограничители можем да превърнем в постменти на паметни плочи. Така превърнахме едни „анти-стоп колчета” в културно- исторически център на открито”, каза кметът на курортния град Иван Николов. Върху всяко едно от бетонните анти-паркинг блокчета е поставена плоча от черен гранит. Върху плочите са гравирани ликовете на велики българи, които завинаги остават във времето. Има надпис с името на личността, година на раждане и годината, през която е починал, негов силен цитат или кратък опис на неговото значимо дело. Под имената на управниците пък е изписан периода, през който са ръководили страната. Надписите на плочите са на български и английски език. В Алеята на „Знаменитите българи” са наредени Васил Левски, Христо Ботев, кан Крум, хан Аспарух, Иван Вазов, Райна Княгиня, Паисий Хилендарски, цар Асен. От това лято туристите посрещат и ликовете на Тодор Каблешков, Георги Раковски, Любен Каравелов, Софроний Врачански, Иван Асен Втори, Светите братя Кирил и Методий и други славни личности. Интересът към Алеята е много голям, като сред хората, които най-много се впечатляват и задържат тук са цели руски групи, семейства с деца, възрастни хора. Оригиналната алея от авто-стопери се превърна в атракция и допълнение към архитектурната среда, допълни градоначалникът.


Прочетено: 13990 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
591
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Жреци на музите 2009 моите цветя ГРОБИЩЕН ПАРК ЛРД pepi горноезеровски циганин успях! Фонтанът на площад Sunrise Исторически музей, Бургас Приятелки в три цвята Странджа
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development