Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Областният управител Константин Гребенаров отчете 4-годишния период



04 Юни 2013, Вторник



Управителят Бургаска област, Константин Гребенаров, отчете 4-годишния период начело на Областна администрация. Публикуваме пълния текст

Константин Гребенаров: «Преди 4 години на първата пресконференция се обърнах с обещание Областна администрация Бургас да бъде отворена, достъпна и прозрачна институция. 4 години по-късно уверено мога да зяви, че спазихме поетите ангажименти. Аз и екипът ми бяхме обърнати към проблемите на жителите и гостите на областта, на местните и държавни институции, на неправителствения сектор и бизнеса, и търсихме решение заедно с тях за решаване на всички възникнали казуси и въпроси. Не сме отказвали информация и съдействие и мисля, че работихме добре и успешно с всеки един от представителите на медиите, което осигуряваше актуална и навременна информация на обществеността. Зедно преминахме през много трудностти, които се случиха през този период. Заедно бяхме по време на тежките зими, пожарите, бедствията, шапната епидемия, атентата на бургаското летище. Отново заедно бяхме и когато се случваха добрите за областта неща – откриването на ключови пътни артерии, социални обекти, уникалния за Бургас – параклис „Свети Георги Победоносец”, когато награждавахме достойните личности и младите таланти от региона, изграждахме самочувствието на нашите съграждани, че живеят в най-доброто място за живеене в България!От сърце ви благодаря за това партньорство!”
 
 
Проекти
Въпреки липсата на собствен финансов ресурс, необходим за съфинансиране, както и факта, че за да работи по европроекти в администрацията има назначен само един служител за 4 години успешно е реализиран проект насочен към популяризиране на културното и историческо наследство в трансграничния регион. В момента се работи по втори, чрез който ще бъдат изготвени планове за реставрация на 7 сгради паметници на културата.
Осигурени са289 хил. лева за реставрация на фасадата на Областна администрация по проект „Красива България“. След приключване на ремонта една от най-красивите сгради в центъра на Бургас ще се впише в цялостния облик на обновената и красива централна градска част.
 
 
Разработена е Областна стратегия за развитие на социалните услуги (2011-2016), на базата на която започва процес по деинституционализация и са разкрити много социални заведения в област Бургас.
Областна стратегия за интегриране на ромите (2013-2020). Прави се за първи път.
 
 
Опасни сгради
         Броят им от 19 е намален до 8. Някои от тях са предоставени за стопанисване на общините, за други са намерени наематели.
 
Взаимодействие с общинските администрации
През последните 4 години Бургаска област се превърна в новатор при взаимодействието си с общините и предоставянето на държавни имоти за стопанисване и управление точно от тях. Нееднократно бургаската администрация е давана за пример и търсена от другите областни администрации да сподели опит.
Като статистика може да бъде отчетено следното:
Община Бургас:
-      Историческото ядро на Морската градина-
-      Остров „ Света Анастасия
-      Мостика-
-      Немската болница-
-      Изложбена зала на ул. „Александровска“- Дружество на художниците
-      Плажът Бургас- централен
-      Бившите казарми в комплекс „Изгрев“
-      3 бр. имоти на Минералните бани във връзка с реализиране на проекта Аква Калиде
-      Терен от 310 дка в Северна промишлена зона, който послужи за устройване на новата Индустриална зона
-      6 бр. имоти формиращи Пристанище Сарафово
-      Подземията в Морската градина на Бургас- благодарение на това Бургас ще се сдобие с единствения по рода си в България подземен град.
Този модел стартирал с Община Бургас в последствие е приложен успешно във всички общини в региона независимо от коя партия са кметовете там.
Царево:
-      Прехвърлен безвъзмездно имот държавна собственост на църква „Св. Успение Богородично” - гр. Царево. Дарението включва сградата на действащата църква „Св. Успение Богородично”, както и прилежащата към нея земя. В задължителните условия на договора за дарение са църквата да използва имотите по предназначение, а именно задоволяване религиозните потребности на вярващите.
-      Сграда /бивше караулно/, която става част от Пристанище Царево
Руен:
-      Стадион и терен към спортна зала
Малко Търново:
-      Имот в м. Мечкобиево за изграждане на депо за неопасни и инертни отпадъци
-      Блок 4 и Блок 5 в село Звездец
Карнобат:
-      Имот и части от крепост Маркели- благодарение на това Общината може да реализира мащабен проект за реставрация и облагородяване на забележителността
Поморие:
-      Имоти в м. Езерото част от Поморийското езеро
-      Рибарското пристанище в Поморие- благодарение на прехвърлянето на имот общината разработи проект и кандидатства за изграждане на рибарско пристанище
Айтос
-      Прехвърляне на имот, който да послужи на Дома за стари хора в Айтос
-      Бивше логопедично училище
-      Земя и сграда на бивше помощно училище
-      Спортен терен и спортни съоръжения
Сунгурларе
-      Дом за деца в с. Подвис
Средец
-      Бивше помощно училище- Интернат „Васил Левски“
Созопол
-      Собствеността на пристанище Черноморец е прехвърлена на Общината и е учредено безвъзмездно безсрочно право на строеж върху морското дъно на Черно море- гр. Черноморец за „рибарско пристанище и рибна борса“
-      Земя и сграда в полза на Община и БЧК, за да кандидатстват по съвместен проект
 
Позиции и политики
 
-      Факултет по Обществено здраве и здравни грижи към Университет „Проф.д-р Асен Златаров“- На път е да се реализира една кауза, за която се работи от близо 2 години. Създаден е един неформален инициативен комитет, който да работи за реализиране на идеята. В него, освен Областния управител, влизат кметът на Бургас, д-р Галина Милева, д-р Паздеров, д-р Матев и разбира се ректорът на университета. Те Полагат много усилия, провеждат много срещи и разговори, разработват проекти, тъй като една такава процедура е много дълга. Въпреки това за кратко време успяват да стигнат почти до финала й. Само преди месец е получено положително становище от експертната група към Национална агенция за оценяване и акредитация. То вече е внесено за разглеждане от Експертен акредитационен съвет, които на свое заседание трябва да приеме положителната оценка. След това процедурата се пренася в Министерство на образованието, от където трябва да бъде придвижена до Министерски съвет и да се гласува от Народното събрание. Надеждите на Гребенаров са процедурата да продължи със същите темпове, за да има Бургас медицински факултет в най-кратки срокове.
-      Ситуиране на ИАРА в Бургас- това е още една кауза, която показа как цялата бургаска общественост може да се обедини. Гребенаров винаги е смятал, че децентрализацията е изключително важна за България. Не може агенцията по рибарство да е на близо 400 км от рибарите. Точно по тази причина той настоява лично пред предходното вече правителство седалището на ИАРА да е именно в Бургас. Получава подкрепата и на всички кметове на черноморски общини. Начинанието постига успех и решението е, че мястото на ИАРА е в Бургас. Това е още едно от нещата, които Гребенаров се надява да бъдат довършени в името на област Бургас.
-      Плажът „Вромос“-
-      Учебно- спортната база на НСА край Равда- продължаващите 20 години спорове между НСА и собствениците на земите в м. „Акротирия“, общ. Несебър ескалират през 2009. Тогава се налага областният управител да заема категорична позиция, въпреки обществения натиск и да потърси трайно решение на дългогодишните спорове. Първата стъпка, която той предприема е да се издаде акт за публична държавна собственост на съществуващите в спорните терени сгради, с което да бъде защитена държавната собственост отредена за българското образование и спорт. Това е и началото на процедурата по решаване на проблема. На по-късен етап експерти от Областна администрация участват в заседанията на специално създадена Междуведомствена група, която изготвя предложение до Парламента за налагане на Мораториум. На 20.02.2013 г. Народното събрание взима решение за налагане на Мораториум върху всички сделки с разпореждане и строителни дейности в учебния комплекс.
-      Далекопровода Айтос- Слънчев бряг .
-      Създаване на единен информационен център при извънредни ситуации в Областна администрация – слабо звено при кризисни ситуации се оказва начинът, по който се информира обществеността. За тази цел е създадена координация между всички институции, като информацията се събира и обобщава в Областна администрация. По този начин до обществеността достига актуална и навременна информация. Целта е да бъде улеснена работата медиите и да не се допусне създаване на паника сред хората  по време на кризисни ситуации, каквито бяха тежките зими, пожари и др.
-      Денонощен телефон за сигнали при нередности по плажните ивици- в Областна администрация нееднократно постъпват сигнали като комисия от експерти проверява всеки един.
-      Фрегатата – Въпреки всички спекулации и обвинения, които отправят политическите опоненти към губернатора, въпреки обясненията, които му се налага да дава пред органите на реда, това е един проект зад който Гребенаров твърдо застава. Той вярвам, че един ден старата фрегата ще заживее втори живот, такава каквато е в спомените на поколения бургазлии.
 
Администрация
-      Въведена е нова деловодна система, което значително оптимизира сроковете в работния процес и дава възможност за електронна комуникация между отделите. Привлечени са много млади хора, дори и в настоящия момент по различни програми за младежка заетост в Областна администрация работят близо 10 души. Още от първия ден е въведена нова практиката за прием на граждани. Приемния ден на областния и заместниците от веднъж месечно става всяка седмица, за да се осигури възможност повече граждани да споделят проблемите си. Този подход е една от първите крачки за отваряне на администрацията, защото на фона на многобройните проблеми на гражданите – веднъж месечно се струва крайно недостатъчно на областния управител. Последният доклад от проверката на Министерски съвет поставя на Областна администрация Бургас най-високата възможна оценка.
-      От 1999 година до 2009 има издадени около 4000 акта за държавна собственост, за 4 години броят им се е увеличил с 2065, което гарантира защитаване на държавния интерес.
Инициативи и традиции
-      Параклис „Св.Георги Победоносец“ -  в рамките на честванията на 100 години от Балканските войни, по идея на вече познатия на всички инж. Никола Кожухаров, е създадено едно ново духовно средище. Параклисът е сред нещата, с които винаги ще се гордея областният управител, от една страна, защото чрез идеята за неговото изграждане са се обединили много и различни хора и от друга страна, защото на бъдещите поколения оставя едно красиво място, средище на историята ни.
-      Събиране на средства за създаване на творческа еко работилница - В началото на 2010г. група хора с умствени и сензорни увреждания се събират, за да изработват различни творчески предмети, така се ражда и идеята за създаване на такъв тип работилница, която е и първата на територията на област Бургас. Основната й цел е да се създадат условия за ежедневна заетост на хората с увреждания, като им се предостави възможност за трудова и творческа реализация. Събрана бе сумата от близо 16 000 лева, с част от която се направи необходимият ремонт на помещението. С останалите средства са подпомогнати и  други социални заведения, сред които Дом за деца лишени от родителска грижа "Щурче" гр. Средец, Дневен център за деца с увреждания „Свети Николай Чудотворец“ в Бургас, Дома за възрастни хора с физически увреждания в с. Ясна поляна, Обновен ресурсен кабинет в ОУ „Петко Славейков“- Бургас.
-      Галерия на Областните управители- едно общество е силно когато познава миналото си. Затова за Гребенаров и екипа му е важно да създадат галерия във фоайето на Областна администрация. Всеки един, който е бил на поста Областен управител е дал своя принос за развитието на област Бургас. 
-      Награда за Най-добро партньорство между Областна администрация и структурите на гражданското общество – две поредни години администрация печели наградата на Фондация за прозрачни регламенти. Това е една висока оценка за работата на институцията, показва, че администрацията е отворена за хората, близка до тях, до техните нужди и проблеми. Задачата на следващия областен управител е да се пребори и през 2014 година за преходната статуетката, с което област Бургас ще бъде първата в България област задържала приза завинаги.
-      Наградата на Областния управител- Тази награда е учредена в самото начало мандата на Гребенаров. Нейното измерение е далеч от материалното. Това, което се цели с нея е всяка година да бъде отдадено нужното уважение към хората, които градят имиджа на област Бургас.
-      8- ми март – Традиция, която Гребенаров се надява следващите областни управители да продължат. Жените на Бургас са силни, умни, знаещи и успешни – те заслужават жест на внимание в „най-женския ден“ от годината.
 


Прочетено: 17106 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Камини CLAM primorec камини ЕЛЕКТРИЧЕСКИ 4 до паркинга на Конкур глазами зрителя Созополски къщи НЕБЕСЕН ПОГЛЕД Ритуалната зала в гробищата Жълто подрумиче Интернет сайт за Вашия бизнес от Бутик
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development