Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Созопол се стяга за седма лятна Академия на изкуствата



Созопол се стяга за седма лятна Академия на изкуствата
Ключови думи: Лятна Академия по изкуствата, Созопол, Стефка Евстатиева, Светозар Бенчев, Петко Радев
05 Юли 2012, Четвъртък


Автор: в-к Фактор Бургас

Лятна Академия на изкуствата в Созопол събира млади таланти от цял свят

Лятна Академия на изкустватаСозопол е място, където се събират талантливи млади хора от средните и висшите учебни заведения по изкуствата от страната и чужбина без възрастови ограничения,  които развиват и усъвършенстват своя талант пред погледа на преподаватели с утвърдени световни имена.

След успеха на предишните шест издания, където имаше участници от Франция, Гърция, Южна Корея, Бразилия, Турция, през 2012 година,  в плановете на организаторите е залегнало разширяване на  палитрата от специалности и жанрове.

Новата специалност тази година е оперно пеене с преподавател голямата оперна примаСтефка Естатиева. Oт 1989 година Евстатиева живее в САЩ. Преподавателската й дейност включва майсторски класове, вокален педагог в колеж в Дейтона Бийч-Флорида и в частното си студио в Ню Рошел-Ню Йорк, жури на международни конкурси. Тя е член на NATS ( национална организация на вокални преподаватели ) и NOA ( национална оперна асоциация ). Пяла е във всички големи оперни театри: Ла Скала, Ковънт Гардън, Парижката Гранд Опера, Метрополитън, Виенската Щатска Опера, Арена ди Верона, Театро Колон, Торонто, Монреал, Далас, Маями, Сан Франциско, Вашингтон и много, много други.

Новият жанр, който се включва в Академията през 2012 год. е живопис с преподавател професор Светозар Бенчев, който от  2003 г. e професор към НХА, катедра “рисуване”. През 2004 година той провежда workshop с курсове от лекции в Sait – Lukas Beedldende Kunst в Гент - Белгия, а през 2009 година - в Универсидад де Барселона – Барселона, Испания. От 2007 година Светозар Бенчев е ръководител на катедра „ рисуване“ в Националната художествена академия.

През годините преподаватели в Академията са били проф. Петко Радев- кларинет, доц. Ростислав Йовчев – пиано,проф. Хелене Льотен – клавирен съпровод на струнни, духови, ударни инструменти и пеене, проф. Владислав Григоров – валдхорна, проф. Анатоли Кръстев - виолончело, Мария Принц – пиано и камерна музика, асистент Светослав Добрев – актьорско майсторство.

Седмата Лятна Академия на изкуствата започва от  13 и ще продължи до  25 юли. В нея ще се проведат шест майсторски класа по класически музикални инструменти и уъркшоп по живопис.

Преподаватели тази година ще са проф. Георги Спасов - флейта, проф. Петко Радев- кларинет, проф. Владислав Григоров – валдхорна, проф. Анатоли Кръстев - виолончело, Стефка Евстатиева – оперно пеене, Мария Принц – пиано и камерна музика, проф.Светослав Бенчев – живопис.

Артистичен директорна Академията е проф. Георги Спасов. На практика той поставя нейното с първия майсторски клас по флейта през 2004 година, а флейтистите през всичките години остават ядрото на Академията. Проф. Георги Спасов е преподавател по флейта в Музикалната Академия в София. Ръководи много майсторски класове, включително и в чужбина - Куба, Гърция, Турция, Южна Корея и др. Проф. Спасов е първи солист на Софийската филхармония, а за високите си професионални постижения е удостоен със „Златна лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци .

Активните участници в класовете по специален инструмент получават диплом за завършен майсторски клас на заключителният концерт на всеки клас в Градската художествена галерияСозопол, а връчването на дипломите на курсистите от уъркшопа по живопис е на изложбата им в Археологическия музей. Всеки концерт, както и изложбата, е с начало 18.30 часа.

„Уникалността на събитието се състои и в това, че освен соловите занимания по класическите инструменти и уъркшоповетев рамките на Академията младите хора общуват, живеят чрез изкуството, което правят и доказват, че за таланта няма граници” – изтъква Петя Великова, Административен директор на Академия на изкуствата. Чрез gramofona.com тя изрази благодарност на всички, които помагат за провеждането на това стойностно културно събитие и най-вече на кмета на Созопол Панайот Рейзи.



Прочетено: 12016 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Дантела Професионални Кокили!!! Ива цвят НЕБЕСЕН ПОГЛЕД Българско село Алуминиеви парапети Промоция Небе Залез ЛРД Черноморец Бургас оферта заем
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development