Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

ВАС за отмяна на таксата от 4% върху цената на иска по граждански дела



29 Май 2012, Вторник



БСК изразява удовлетвореност от решението на Върховен административен съд (ВАС) за отмяна на държавната такса от 4% върху цената на иска по граждански дела.

Решението е ясен сигнал за основателността на предложението на БСК до министъра на правосъдието от март т.г. за установяване на горна граница на тази такса. Предложението включва част от определения максимален размер на таксата да се внася при стартиране на производството, а при финализирането му разликата до пълния размер да се внася от страната,  осъдена да плати разноските по делото. Подобна мярка ще улесни малкия и среден бизнес при завеждане на дела и ще създаде нормативна среда, благоприятстваща упражняването на конституционното право за достъп до правосъдие. Едновременно с това, ще създаде стимули за ускоряване на съдебните производства.
Таксата е цена на услугата по съдопроизводство. В момента таксата не е обвързана с разходите по разглеждане и решаване на делата. Правната система не трябва да се превръща в приходна агенция на бюджета.
Високите съдебни такси в период на икономическа стагнация и недостиг на оборотни средства при търговците са пречка за завеждане на дела, особено за малкия и среден бизнес. Ограниченият достъп до правосъдие, от друга страна, е допълнителен фактор, генериращ медуфирмена задлъжнялост. Освен това, не са малко случаите, при които пропорционалната такса върху цената на иска значително надхвърля съдебните разноски, особено при искове в големи размери.
Делото във ВАС беше заведено от Гражданска инициатива „Справедливост“ (адм. дело № 670/2012 г.). Министерският съвет може да обжалва решението в 14-дневен срок пред 5-членен състав на ВАС.



Прочетено: 4558 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
жълто МАШИНА ЗА БЕЗВЪЗДУШНО ШПАКЛОВАНЕ И БОЯДИСВАНЕ STORCH-AIRLESSCO SL1100 Изгрев Черноморец-Поморие сградата на Общината Летния театър на Бургас В очакване на жертвата 3 Рмонтира пециклира шарнирни болтове носачи есен 01 Лампа
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development